Tolik očekávaný okamžik se stal ve středu večer skutkem, fotbalisté Viktorie Plzeň nastoupili po čtyřech letech zase k zápasu základní skupiny Ligy mistrů.

A co tenhle historický moment ještě rozjasnilo, že to je na věhlasném stadionu Camp Nou proti slavné Barceloně, pětinásobnému vítězi nejprestižnější klubové soutěže, kde už hráli při svojí premiéře v roce 2011.

„Na Barceloně by chtěl hrát každý, to je nezapomenutelný zážitek,“ přiznal i trenér Michal Bílek, který to zažil v únoru 1991 ve španělské lize jako hráč Betisu Sevilla a byl u porážky 2:4.

Plzeňské fotbalisty přijel podpořit slušný počet fanoušků, možná až tisícovka. Ti protřelejší zamířili do Katalánska už v pondělí, protože v té chvíli byly letenky podstatně výhodnější. O den později jejich cena výrazně stoupla.

Mladí viktoriáni na Barcelonu nestačili, dostali tři góly
Mladí viktoriáni na Barcelonu nestačili, co na to říkal brankář Baier?

Jiní ale museli výjezd do Barcelony vzdát. „Kupoval jsem balíčky na domácí zápasy pro celou rodinu a na další výdaj už nezbylo. Navíc od losu bylo málo času výjezd realizovat,“ prohlásil 56letý Karel z Plzně. „Vyrazíme až do Mnichova a možná i do Milána,“ plánoval.

To skupina „Výjezďáci“ si cestu do Barcelony nemohla nechat ujít, ale vyrazila do Španělska autobusem. V úterý se pochlubila na sociální síti fotografií z pláže na Francouzské riviéře, v den zápasu už se koupala v moři přímo na pláži v Barceloně a večer pochopitelně nechybí v hledišti Camp Nou.

Výjezďáci na Camp Nou.Výjezďáci na Camp Nou.Zdroj: Deník

Místa pro hostující fanoušky jsou až v nejvyšším patře ikonického stadionu, a tak ve výbavě těch, co už tady byli před jedenácti lety, nechybí ani dalekohledy. Jiní si sehnali na webu Barcelony lístky do nižších pater.

A nejen lidé z Plzně drží v parném večeru v hledišti Camp Nou palce viktoriánům, přijeli za nimi i příznivci z Moravy, ale také příbuzní hráčů.

Viktoria Plzeň při tréninku v Barceloně.
Podívejte se: Viktoriáni si zatrénovali na slavném Camp Nou

Gólman Jindřich Staněk má v hledišti přítelkyni, obránce Milan Havel dokonce celou rodinu. „Jsem rád, že tady můžou být se mnou,“ prohlásil 28letý bek.

Minimálně jednu spřízněnou duši mají viktoriáni i mezi místními. „Jsem velký fanoušek Espanyolu, takže budu držet palce Plzni,“ řekl novinářům místní hoteliér Juan Suárez.

Ve výpravě se sponzory plzeňského klubu cestoval i legendární obránce David Limberský s manželkou Lenkou. Zápas na Camp Nou si zkrátka nikdo nechtěl nechat ujít.

Zdroj: Deník/Zdeněk Soukup