Ačkoliv už oběma týmům o nic nešlo, měla sobotní bitva 30. kola nejvyšší krajské soutěže mezi domácími fotbalisty Nýrska a sestupujícími Luby velmi pikantní příchuť. Okresní derby překvapivě ovládli hosté 2:1, kteří se tak s krajským přeborem rozloučili ziskem tří bodů.

Trenér Lubů Radek Pikhart, který v průběhu jarní části sezony nahradil na lavičce kouče Smolíka, tak mohl být nakonec spokojený. „Zápas s Nýrskem? Vítězná tečka za nepříliš povedenou sezonou. Asi tak bych to shrnul. V prvním poločase bylo utkání velice nervózní a k vidění byla řada nepřesností. A to na obou stranách. Své určitě udělal také fakt, že se zápas hrál ve velkém horku, ke koukání to moc nebylo. Na začátku druhého dějství jsme inkasovali po sérii našich chyb úvodní branku a museli dotahovat. Přišlo mi, že domácí poté ale trošku polevili v tempu, možná si už mysleli, že to s námi budou mít lehké. Nám se však povedlo vyrovnat díky trestnému kopu v podání Kvítka a začínalo se od začátku. Obě mužstva pak hrozila především ze standardních situací. Paradoxně další branku jsme ale dali z brejku. Domácí tým se v závěru hnal za vyrovnáním a vynutil si opravdu velký nápor. Nás ovšem několika bravurními zákroky podržel brankář Vlasta Hromada,“ vrátil se k sobotnímu derby trenér Radek Pikhart.

Jeho tým s rivalem z klatovského okresu neprohrál už více než dva roky. „Soupeře známe a víme, jak hraje a kde má slabiny. Samozřejmě je to také derby, oboustranně je to vyhecovanější, hráči k tomu asi přistupují mnohem zodpovědněji. Jsme rádi, že se nám proti Nýrsku daří. Vždyť už jsme s nimi neprohráli snad pět nebo šest zápasů v řadě. Jenže co je to platné, když to byla naše jediná venkovní výhra v sezoně. To je vskutku málo,“ posteskl si lubský kormidelník.

A právě bilance v duelech mimo svůj stadion možná rozhodla o pádu týmu z předměstí Klatov o patro níž. „Neřekl bych, že to byl hlavní důvod, ale určitě jeden z klíčových faktorů. V závěru soutěže už to tak špatné nebylo. Doma jsme o bod obrali v penaltách Rokycany. Ten jim možná nakonec chyběl v cestě za prvním místem. Slušně jsme zahráli i proti Nepomuku. Bohužel bylo také dost zápasů, ve kterých jsme propadli. Nedá se nic dělat, jedeme dál,“ dodává Radek Pikhart.

Tip Deníku: Nahlížení 2019