FAMÓZNÍ ŽICHOVICE

Kvůli anulování sezony sice nepostupují, ale oficiálně byli fotbalisté TJ Žichovice vyhlášeni mistrem I. A třídy. Svěřenci trenéra Michala Čadka, bývalého kouče divizních Klatov, před sezonou výrazně posílili. Do klubu kromě samotného šéfa lavičky přišlo několik hráčů z Klatov, včetně legendy novodobé éry Viktorie Plzeň Pavla Horvátha (45).

V zelenobílém dresu sice odehrál pouze pár zápasů, ale připsal si krásný gól z přímého kopu a zvedl průměrnou návštěvnost žichovických domácích zápasů na čtyřnásobek. První utkání odehrál proti Kaznějovu 1. září 2019. Z výsledku ale radost neměl, jeho tým totiž prohrál 0:2.

Snímky z letošní sezony I. A třídy.Zdroj: Martin Mangl a Jana Moulisová

Horváth, jenž s fotbalem začínal v Břevnově, nastoupil proti Kaznějovu od úvodního hvizdu. A jak jinak než se „svou“ klasickou desítkou na zádech, která ho zdobila v dobách největší slávy. Roli špílmachra na „place“ potvrzoval i na pořádně promočeném hřišti. Zejména ve druhém poločase se totiž na Žichovice snesly silné provazy deště.

Rychlosti v Horváthově repertoáru sice výrazně ubylo, ale kopací technika, chytrost a přehled ve hře nikoliv. Několikanásobná osobnost elitní české ligy vydržela na hřišti 80 minut. Pak si řekla o vystřídání. „Začal mě tahat sval, se kterým jsem měl problémy už před měsícem,“ řekl tehdy Deníku Pavel Horváth. „Jinak mě utkání moc bavilo. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale snad se nám příště povede lépe a vyhrajeme,“ doplnil odpověď.

BUDOUCNOST KLATOVSKÉHO FOTBALU Zdeněk Krejčiřík (na archivním snímku) v domácím zápase divizní skupiny A proti plzeňskému Petřínu.
CR7 nebo Messi? Ronaldo mi přijde komplexnější, má jasno fotbalista Krejčiřík

Tým Žichovic všeobecně šlapal jako dobře nablýskané švýcarské hodinky a až na dvě výjimky, kdy vyšel bodově naprázdno, nikdy neodcházel ze hřiště s nepořízenou. Během sezony (šestnácti zápasů) nastřílel 49 branek a získal rovné čtyři desítky bodů.

Perličkou je, že se žichovickému týmu plnému ambicí, dařilo více venku, kde z možných čtyřiadvaceti bodů vybojoval dvaadvacet. TJ Žichovice ztratila mimo svůj stadion body jednou, a to 20. října loňského roku v rámci 11. kola soutěže na půdě zachraňujícího se rivala ze Sušice.

Trenér Čadek se v sezoně mohl opřít o služby Iona Butnarua a Karla Krejčího, kteří dohromady nasázeli 25 branek. To je například o tři góly více, než vsítily dohromady předposlední Svéradice, které se však vlivem vyšší moci zachránily.

LUBY SE NEZTRATILY

Po dvou bídných sezonách v krajském přeboru a loňském pádu o patro níž se čekalo na to, jak se fotbalovým Lubům bude letos dařit. Klub z předměstí Klatov obsadil šestou příčku a skončil jako druhý nejlepší tým okresu v této krajské soutěži.

Družina kouče Radka Pikharta válela především doma, kde na svém specifickém trávníku vybojovala rovných dvacet bodů. Venku už to taková sláva nebyla. Z osmi zápasů Luby vyhrály třikrát, z toho dvakrát až po penaltovém rozstřelu.

Na každý pád, Luby nakonec nezklamaly a v soutěži se rozhodně neztratily. A kdo ví, jaká by byla jejich cesta peprným jarem, kdyby nepřišel na scénu zrádný virus.

Snímky z letošní sezony I. A třídy.Zdroj: Deník/Martin Mangl a Jana Moulisová

HRÁDEK SKONČIL OSMÝ

Loňský ročník byl pro fotbalisty TJ Svatobor Hrádek průlomový. Tým okolo trenéra Jiřího Brabce po dvaceti letech postoupil mezi elitu I. A třídy a smělé cíle měl také před začátkem sezony. „Myslím si, že máme na to umístit se mezi nejlepšími pěti týmy soutěže,“ pravil před startem poněkud „pofidérního“ ročníku kouč Brabec.

Jeho grupa ale postupem času poznávala, že I. A třída je výkonnostně daleko nad rámec I. B třídy. Nakonec z toho bylo osmé místo tabulky.

Mimochodem, Hrádek v sezoně nehrál zrovna dvakrát v rukavičkách. Trio Kutil, Gajdečka, Jakub Brabec inkasovalo celkem 21 žlutých karet.

Další muž v pořadí – Jakub Pojar rozšířil týmové statistiky dalšími šesti kartami.

Fanoušci jsou nedílnou součástí fotbalu.
ANKETA: Kdo má nejvíce fanoušků? Hlasujte pro týmy ve skupině B

PRŮMĚRNÝ MOCHTÍN, MARNÉ SVÉRADICE

Zbylé tři týmy z regionu – TJ Sokol Mochtín, TJ Sušice a FK Svéradice, skončily ve spodní polovině tabulky. Prvně jmenovaný tým obsadil desátou příčku, Sušici náleželo dvanácté místo a Svéradicím předposlední.

Mochtínští fotbalisté podávali v sezoně vesměs vyrovnané výkony, o čemž hovoří také konečné skóre – 30:35. Jenže spoustu vyrovnaných zápasů nakonec nezvládli. Sušice se o záchranu rvala jako hladový lev, k čemuž ji domohly zejména výkony v domácím prostředí. Ve svém svatostánku vyhrála sedm z osmi utkání, byť čtyři výhry byly až po penaltách.

A Svéradice? Velké zklamání. Klub se potýkal s obranou děravou jako ementál. V šestnácti zápasech inkasoval hrozivých 56 branek. Nikdo v tomto ohledu nebyl v soutěži horší. Ani poslední Starý Plzenec. Je však nutno dodat, že k této nelichotivé bilanci hodně domohla dvě úvodní kola. V premiéře sezony Svéradice padly na Petříně s tamním béčkem 1:15 a o týden později dostaly „sedmičku“ v Radnicích.