Mochtín – Horažďovice 4:3

Horažďovice nastoupily do zápasu pouze s dvěma hráči na střídání. Naneštěstí byly nuceny střídat hned v 7. minutě po zranění Šaška.

Domácí vstoupili do zápasu aktivněji, rychle přenášeli míče do vápna Horažďovic, kde se snažili vytvářet tlak na obránce. Paradoxně v první šanci se ocitl hostující Forman, ale v dobré pozici trefil špatně míč.

Hosté se v úvodu utkání na hřišti rozkoukávali a Mochtín měl převahu. Tu přetavil již v 10. minutě v první gól. Po akci na pravé straně se dostal balón ve vápně k Pláničkovi. Toho stačila hostující obrana ještě pokrýt, ale volný míč si za vápnem našel Toman a tečovanou střelou k tyči poslal domácí do vedení.
Hned za dvě minuty mohli domácí vedení navýšit, když Dolejš prodloužil hlavou míč na nepokrytého Pláničku, který ale nechal vyniknout gólmana Macouna.

Hosté se po prvním inkasovaném gólu probudili a začali přebírat iniciativu ve středu pole. Dostávali se i do šancí. Nejdříve Boček střílel nad, ale v 16. minutě už se jim podařilo vyrovnat. Květoň se probil po levé straně a předložil míč před prázdnou bránu Formanovi, který neměl se zakončením problém. Forman byl nejnebezpečnější horažďovický hráč, další nebezpečná zakončení měl v 17. a 20. minutě.

Domácí v této fázi zápasu na chvíli vypadli ze hry. Vrátit se zpátky jim pomohl aktivní Toman, který ve 27. minutě našel ve vápně osamoceného Staňka, jeho hlavička však mířila přesně do brankáře. Další centr Tomana si stáhl brankář Macoun, v souboji však míč neudržel a Pláničkovi se nabídla snadná dorážka, kterou nepohrdl – 2:1. Do velké šance se dostal také domácí Dolejš, který si našel propadlý míč za hostující obranu, ale jeho technický pokus o obstřel brankáře Macoun přečetl.

Diváci sledovali zajímavý zápas plný soubojů a šancí na obou stranách. Velkou šanci spálil horažďovický Květoň a po něm na opačné straně domácí Toman. V závěru poločasu nevyužili domácí nadějné přečíslení dva na jednoho a byli za to potrestáni. Ve 44. minutě po nahrávce Květoně a chybě domácí obrany samostatnou akcí vyrovnal Nauš.

Začátek druhé půle hosté zaspali a dvakrát inkasovali. Ve 48. minutě po chybě stopera se ocitl sám před brankářem Dolejš, dovolil si kličku a zakončil do prázdné brány. Na čtvrtém gólu v 55. minutě měl podíl opět Dolejš, když se protáhl do vápna a předložil na penaltu míč Staňkovi, který uklidil míč přesně k tyči – 4:2.

Hosté potom vrhli všechny síly do útoku a domácím se otvíral prostor k brejkům. Do šance se dostal hostující Nauš, ale s jeho slabým zakončením si brankář Rajtmajer poradil. Také domácí Babka gólmana nepřelstil, ačkoli byl před ním úplně sám. Šanci na snížení měly Horažďovice v 67. minutě, kdy zahrávaly volný přímý kop z hranice vápna, ale ani natřikrát nedostaly míč k bráně.

V 71. minutě našel ve vápně domácích centrem Boček střídajícího Boře, který špičkou kopačky usměrnil míč do sítě – 4:3.

Horažďovice se tlačily za vyrovnáním. Domácí mohli uklidnit Zahálka a Babka, ale svoje šance neproměnili. V 89. minutě se hostům podařilo vyrovnat, ale asistent rozhodčího odmával ofsajd a gól neplatil.

Závěr zápasu a neuznaný gól vzbudil v hostujícím týmu vlnu emocí. Trenér Mazuch neměl chuť zápas zhodnotit, zastoupil ho asistent Petr Macoun: „Zaspali jsme začátek první půle, kdy jsme dostali gól po tečované střele. To se opakovalo na začátku druhé půle, kdy jsme udělali rozhodující chyby. Pak jsme vrhli vše do útoku, ale už nám trochu ubývaly síly. Měli jsme pár lidí na střídání, brzy nás ještě poznamenalo zranění, ale na to se nechci vymlouvat. Nebudu hodnotit poslední neuznaný gól, měli jsme dát góly dříve, aby se na konci nemuselo rozhodovat jestli ofsajd byl nebo ne."

Spokojenější byl pochopitelně domácí trenér Jiří Toman: „Dnešní utkání bylo těžké, protože soupeř ještě loni hrál krajský přebor a má ve svém středu zkušené hráče doplněné mladými kluky. Na vítězství jsme se samozřejmě hodně nadřeli, ale myslím si, že jsme o ten jeden gól byli lepší. Jinak utkání bylo pěkné, bojovné, s velkým množstvím šancí na obou stranách."

Poločas: 2:2. Branky: 10. Toman, 31. Plánička, 49. Dolejš, 55. Staněk – 17. Forman, 45. Nauš, 72. Boř. Rozhodčí: Bína, Červený, Hálek. ŽK: 2:2. Diváci: 80.

TJ Sokol Mochtín: Rajtmajer, Dolejš, Toman, Žiak, Flodr, Babka, Cihlář, Švátora, Plánička (73. Zahálka), Staněk (81. Šťastný), Smolík (60. Čeleda).

FK Horažďovice: Macoun, Šedivý, Greger, Květoň, Jůda, Sova (58. Boř), Šašek (7. Zdichynec), Boček, Nauš, Koc, Forman.

Tomáš Kanta