Za vše může nepovedený podzim. Mladý hráč za sešívané nastoupil třináctkrát (jen dvakrát odehrál celé utkání), připsal si však jedinou trefu (byť veledůležitou při výhře 1:0 v Kodani v rámci Evropské ligy).

„Každý hráč si s týmem musí prvně sednout. Naplno se vše rozjede až po zimní přípravě,“ hlásil v říjnu, necelý měsíc poté, co do Slavie za rekordních 40 milionů korun přestoupil z Příbrami.

Milan Lalkovič
Lalkovič se bije o místo v Sigmě: Nechci, aby měl trenér výmluvu

Jeho slova zkraje nového roku nepřímo potvrdil i trenér Pražanů Jindřich Trpišovský: „Doba hájení padla, teď si Honza musí vydupat své místo na slunci sám. Má na to pět týdnů.“

Možnost návratu

Prosadí se? Při konkurenci, jež v kádru lídra FORTUNA:LIGY panuje, je pravděpodobnější hostování. Příbram dokonce s variantou návratu „svého“ střelce v určitém smyslu i počítá.

„Pokud se ukáže, že Maty nebude hrát, jsme se Slavií domluveni na jeho příchodu. Připojil by se k nám zhruba deset dní před startem jara,“ uvedl šéf středočeského klubu Jaroslav Starka.

Utkání Liberce proti Neugersdorfu
Debut snů. Liberecký Musa se uvedl hattrickem. Trenér Hornyák vyhlíží dvě posily

Smysl by to dávalo: Matoušek v letošní sezoně nastoupil v nejvyšší soutěži za dva kluby, za třetí by již hrát nesměl. Ani druhá liga nepřipadá v úvahu, o zahraničí pak nepadla jediná zmínka.

Navíc vzpomeňte: právě Na Litavce vyletěl jako kometa. V minulém ročníku pomohl 11 brankami k návratu mezi ligovou elitu, před odchodem do Prahy si pak v sedmi zápasech připsal čtyři góly a tři asistence.

Musí se stále učit

A hlavně: je třeba, aby byl na hřišti. Ať už za Vršovické, nebo jiný celek, stagnace by jednomu z největších talentů českého fotbalu v žádném případě neprospěla.

Stejný názor má i kouč Příbrami Josef Csaplár: „Na planetě neexistuje hráč, který by se naučil fotbal vysedáváním na tribuně nebo na lavičce. A Honza se pořád musí učit, je třeba, aby hrál.“

Nemyslete si: svému někdejšímu svěřenci přeje, aby si místo v předním českém klubu vybojoval. „A přeju to i Slavii. Všude ale slyším posila, posila, přitom je to stále teprve dvacetiletý kluk.“

Ivan Kopecký - Ilustrační foto.
Trenér Kopecký prodloužil v Opavě, nové smlouvy mají i Zavadil se Smolou

Když rychlonohý fotbalista v září z Litavky odcházel, řekl mu Csaplár, jak by asi situace mohla vypadat. „Opravdu to směřuje k tomu, co jsem říkal. Kdyby přišel, mohl by nastupovat pod hrotem.“

A získávat další, tolik potřebné zkušenosti. „Ty jsou nepřenosné. Je to ale taky otázka pro Slavii, udělala ne zrovna levnou investici. Je tak v jejím zájmu, aby se Honza nadále rozvíjel,“ vysvětluje Csaplár.

Jak sám podotýká: Matouška by viděl rád. „Nemám problém s tím, že by přišel třeba před koncem přestupního termínu. Ví, do čeho by šel, Příbram zná,“ dodává.

Slavii čekají čtyři přípravné zápasy: dnes s Ústím, na soustředění v Portugalsku pak s Pekingem, Salcburkem a Rosenborgem. Ty Matouškovu situaci rozseknou. Obleče sešívaný dres i na jaře?

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý odtajnil svou první nominaci na TK na FAČR 3.října.
Skvělá zpráva! Krátce po Anglii ve Wembley se utká nároďák s Brazílií v Edenu