Okamžik, na který bude chtít celá fotbalová Anglie jednou provždy zapomenout. A nejlépe ve všech ohledech. Finále evropského turnaje, domácí prostředí, ideální možnost doručit domů po dlouhém čekání pohár a navrátit tak světové značce blyštivý klenot.

Jenže se tak nestalo. Takhle blízko Angličané snad nikdy nebyli. Utkání plné emocí došlo až do penaltového rozstřelu a tam se začaly dít velké věci. Důvěru trenéra Southgatea dostali hned tři teenageři tmavé pleti: Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka. Hráči, kteří jsou zvyklý vyhrávat a strhávat pozornost na svou stranu.

Marcus Rashford zpytuje svědomí pro neproměněné penaltě.
Tři penaltoví nešťastníci. Zrádci Anglie? Internet zahltily rasistické urážky

Avšak ustát v téměř zletilém věku takovou tíhu, to chce opravdu kuráž. A tady mladí Angličané úplně vyhořeli. Penalty zahodili a pohár pro vítěze tak putoval do země módy a skvělých těstovin.

Pomalované zdi urážkami

Po utkání to byly slzy, zmar a smutek. Opět bez titulu, čekání se zase o něco natáhne. Jejich neproměněné pokutové kopy oplakával celý stadion i množství fanoušků na sociálních sítích. Jenže mezi lítostnými zprávami vynikly úplně jiné, mající zcela odlišný záměr.

A je to tu zase. Zase ta stejná ohraná pohádka. Opět se našla spousta naštvaných příznivců, kteří se rozhodli své pocity ventilovat do éteru prostřednictvím online vyjádření. Ale jakých…

„N***i nám to pokazili,“ stálo v jednom z vyjádření. Marcus Rashford dokonce obdržel zprávu, kde mu jeden z fanoušků píše, ať si hledá novou zemi. A o pomalované zdi krutými urážkami v jeho rodném městě ani nemluvě. Suma sumárum, rasismus opět v záři reflektorů.

Finále mistrovství Evropy ve fotbale: Londýn zachvátila anglická horečka, jenže na spoustě míst došlo k nepokojům
Šílené záběry řádění v Anglii. Fotbal rozvášnil dav, pěsti schytaly i děti

Jenže tady byli výtržníci krátcí. Britská policie se rozhodla pustit do velkého vyšetřování. A jednalo se o zásah opravdu kolosální. Vše se rozběhlo za velkého nátlaku samotného premiéra Borise Johnsona či královské rodiny. „Pokud někdo uráží naše hráče, pak není naším fanouškem a nechceme ho,“ prozradil poté i kapitán Harry Kane.

Policie zasáhla

Britská fotbalová policejní jednotka obdržela více než 600 zpráv z nejrůznějších účtů a odstartovala řízení. Neuběhlo ani pár týdnů a již přispěchala s tímto závěrem: neuvěřitelných 207 zpráv bylo shledáno zločinnými!

Velká většina z nich sice patří účtům mimo území Spojeného království, avšak k dnešnímu dni se již povedlo odhalit 34 účtů z Velké Británie. A s těmito výtržníky začíná velice intenzivní proces, který by měl „online rasisty“ vyjít hodně draho. A ne-li i hůře…

„Bohužel stále existují lidé, kteří si myslí, že se mohou schovat za profil na sociálních sítích a tím uniknout problémům při zveřejňování takovýchto ohavných komentářů,“ řekl vrchní strážník Mark Roberts.

Odstrašující prostředek

Že by takový způsob trestání výtržníků napomohl k úplnému vymýcení rasismu a podobných negativních fenoménů ve světě? „Doufáme, že tato zatčení budou vnímána jako jasný odstrašující prostředek pro všechny pachatele podobných online útoků,“ stojí v prohlášení Fotbalové Asociace (FA).

Fotbalisté Sparty podlehli doma Monaku.
Další průšvih Sparty. Už aby rasismus skončil, zlobil se kouč Monaka

Vyšetřování v žádném případě nekončí. Jak Britové slíbili, dopadeni budou všichni obvinění. Pro mladé anglické fotbalisty tmavé pleti tak alespoň malá náplast za protrápenými týdny plných strachu a bezmoci. V Británii se navíc již nyní pracuje na schvalování nové legislativy, která má napomoct k nekompromisnímu trestání odpovědných osob.

Blýská se na lepší časy? No, v Anglii jsou možná na dobré cestě, ale takové nedávné výkony sparťanských ultras zřejmě akorát přihodili do ohně…