Bývalý hráč Vlašimi, Varnsdorfu nebo Ústí nad Labem krátce po svém příchodu na trávník udeřil a dorážkou z poslední akce zajistil ševcům cennou výhru 1:0 i tři zlaté body. Letní posila z Baníku Ostrava si ve třetím ligovém zápase a sedmadvaceti letech připsala premiérový zásah v české nejvyšší soutěži. „Bude to hodně drahé. Částka za první gól se pohybuje kolem tří až pěti tisíc korun,“ přiznává hrdina sobotní bitvy na zlínské Letné.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 0:2 (0:1).
Další prohra jako příležitost k vtípkům? Slavia se hledá

Doma jste i potřetí skórovali v poslední minutě. Souhlasíte, že už to není náhoda?
Nijak to netrénujeme, ale bojujeme do poslední minuty, což se nám vyplácí. Fotbal se hraje devadesát minut plus nastavení. Nám to tam padlo, takže jsme byli šťastnější. Na druhé straně jsme celý zápas měli převahu, tři body jsou zasloužené.

Jak byste popsal klíčovou gólovou akci?
Robo Matejov z pravé strany odcentroval balon křížem do šestnáctky, Zoran (Gajić – pozn. red.) to hlavou sklepl na zadní tyč, kde jsem byl úplně sám. Soustředil jsem se, abych to trefil, což se mi podařilo. Předtím tam lítalo hodně centrů, byly tam rohy. Aspoň ten poslední tam padl.

Pocity musely být skvělé, že?
Je to skvělý pocit. Jsem moc rád, že nám první ligový gól přinesl body. Tento zápas už je ale za námi, musím se soustředit na ten další.

Nebál jste se ofsajdu?
Já jsem to ani nijak nevnímal. Chtěl jsem dohrát akci. Pokud by byl ofsajd, radost by byla zbytečná. Soustředil jsem se ale na míč. Byl to skákavý balon, ale byla by velká škoda, kdybych to netrefil.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FK Příbram 19. srpna v Praze. Červenou dostal Jaroslav Tregler.
Sparťané nevyužili dlouhou přesilovku. S Příbramí jen remizovali

S jakými pokyny vás trenér Bílek posílal na hřiště?
Střídal jsem Beauguela. Měl jsem oživit hru a pokusit se vstřelit branku, což se mi povedlo. Jsem za to rád.

Vypadá to, že role žolíka vám sedí. Vnímáte to stejně?
Doufám, že to bude takto pokračovat s tím, že minut a prostoru budu dostávat víc. Kondiční manko je ještě znát, takže na větší porci minut ještě nemám. Poctivě ale trénuji, byl jsem se rozehrát i v juniorce, tak snad budou minuty přibývat.

Co pro vás první ligový gól znamená?
Jsem moc rád, že jsem ho dal a že byl i vítězný. Je to teprve můj třetí start za Zlín, takže zatím nemohu mluvit o žádném velkém sebevědomí, ale gól mi stoprocentně pomůže, i když jsem ho dal až v sedmadvaceti letech.

Spoluhráči za peníze budou jistě rádi. Nezdálo se vám ze střídačky, že jim ale ve druhé půli docházely síly?
Počasí bylo hrozné. Na klucích bylo vidět, že jim síly ubývají. Klobouk dolů před tím, jak to zvládli. Je obdivuhodné zvládnout devadesát minut v tomto počasí. Podmínky ale byly pro oba týmy stejné.

Nečekal jste, že byste šel i kvůli vedru na hřiště o něco dříve?
Proti Teplicím jsme měli hodně ofenzivní lavičku. Byl tam Džáfa, Železo se vrátil po zranění. Střídání bylo na trenérovi, který to nechal až na závěr. Ale vyšlo mu to.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Výhra díky dvěma "vlastencům"? Sadílek: Šílené, soupeři nezávidím

Pomůže vám premiérová ligová branka do základní sestavy?
Stále mám kondiční manko, navíc je tady obrovská konkurence. Ve Zlíně je pět útočníků, takže čeká mě těžká a dlouhá cesta. Věřím ale, že se do základní sestavy propracuji.

Co říkáte na výkon Teplic?
Teplice několikrát zahrozily z brejků, měly tam i jednu tutovku. Naštěstí to Vaněček netrefil. To by byla těžká rána, ze které bychom se složitě dostávali.

Po pěti kolech máme na kontě deset bodů. Čekali jste podobný start?
Je to super start, ale od pondělí se začneme připravovat na dalšího soupeře.

Tím bude Slovácko. Vnímáte rivalitu mezi oběma kluby?
Slyšel jsem fanoušky, jak vyvolávali, aby všichni jeli na derby. Na Slovácko pojedeme s pokorou a respektem. Budeme ze snažit utkání pro fanoušky zvládnout.

Radim Řezník
Plzeňský Řezník: Hra není podle představ, ale start je snový

Může nalákat fanoušky do hlediště postavení obou krajských rivalů v tabulce?
Ján si myslím, že jo. Na Slovácku je nádherný stadion, chodí tam dost lidí, co jsem viděl záběry ze zápasů. Bude to derby, atmosféra může být dobrá, i když se hraje až v pondělí. Snad přijde hodně lidí.

Naplňuje zatím angažmá ve Zlíně vaše představy?
Zatím ano. Dostal jsem šanci v lize, vstřelil jsem první gól, takže zatím se to vyvíjí dobře. Snad to tak bude pokračovat dál.

Bílek: Je to pro něj obrovská vzpruha„Jakubov ani Železník nejsou po kondiční stránce momentálně připravení na sto procent. Dostávají se do toho pomaleji. Proti Teplicím mu však stačily čtyři minuty, aby dal první ligový gól. Je to pro něj obrovská vzpruha. Byl dlouho zraněný, pořád se dostává do optimální formy. Věřím, že ho vstřelená branka nakopne a že v dalších zápasech nám bude pomáhat v delším úseku utkání.“ Trenér Zlína Michal Bílek o Jakubovovi

Michael Krmenčík.
Viktoria vydřela v Karviné tři body