V zápase 25. kola dlouho jasně vládli, aby se nakonec v závěru strachovali o vítězství, když Sparta snížila, ale velkého rivala o body neobrala.

„Jsme šťastní, že máme tři body. Je to velmi důležité vítězství, podali jsme týmový výkon,“ uvedl slovenský kouč v plzeňských službách Adrian Guľa. „Z toho závěru jsem nahněvaný, měli jsme to dohrát víc v klidu. Ale náš výkon byl solidní, máme na čem stavět, jedeme dál,“ dodal trenér Viktorie.

„Dneska rozhodla lepší efektivita na straně soupeře, zvlášť první inkasovaný gól byl hodně laciný. Když se Plzeň dostane do vedení, umí kombinovat, špatně se s ní hraje,“ doplnil ho sparťanský kouč Václav Kotal.

Viktoriáni začali aktivněji, i když hráli venku, hrozili především průniky po krajích. Po jednom z nich ve 12. minutě prudký centr Kovaříka nezakončil přesně Čermák. Teprve pak se osmělila i Sparta a po akci Tetteha pálil Kanga jen do obranného valu. A tak v 17. minutě opět zahrozili viktoriáni, Limberský pláchl po levé straně a před brankou našel Čermáka, jenž zakončoval ve skluzu a brankář Heča perfektně zasáhl.

Fanoušci fotbalu vyrazili na zápas Sparty Praha a Viktorie Plzeň do autokina v plzeňském DEPO2015
PODÍVEJTE SE: Lidé fandili viktoriánům v plzeňském autokině

A tak když to nešlo zblízka, zkusil to ve 26. minutě nikým neatakovaný Kalvach střelou zpoza šestnáctky a míč zaplul přesně k tyči – 0:1. Ve 38. minutě se rozvlnila síť sparťanské branky podruhé, ale tentokrát po střele Kayamby jen z boku.

Až v posledních minutách první půle si vytvořila Sparta mírný tlak, Štětina ale hlavičkoval po rohu Dočkala nad a další jeho pokus skončil v náruč plzeňského brankáře Hrušky.

„Půl hodiny byla Plzeň lepší, ale pak se to srovnalo,“ říkal v poločasovém rozboru Miroslav Koubek, v minulosti kouč Sparty i Plzně, v očekávání, že po přestávce domácí soupeře zatlačí.

Jenže nestalo se tak a přišel druhý gól v jejich síti, Kayambovu přihrávku vrátil v 52 minutě od brankové čáry Kovaříl a Beauguel a francouzský útočník nekompromisně zakončil – 0:2.

Chvilku na to napálil Kayamba v těžké pozici míč do břevna a pak už se zdálo, že viktoriáni dovedou zápas bezpečně k vítězství.

Chata
Jaro a koronavirus zvedly zájem o chaty a chalupy

Jenže Sparta v 87. minutě po souhře střídajících hráčů Kozáka a Karlssona i díky nedůrazu plzeňské defenzivy zápas zdramatizovala. V závěru ještě sudí Berka zkoumal u videa situaci před brankou Viktorie, ale tři body putují do Plzně.

„Viktorka byla jednoznačně lepší,“ uznala v televizním studiu i sparťanská legenda Horst Siegl.

Sparta Praha – Viktoria Plzeň 1:2

Poločas: 0:1. Branky: 87. Karlsson – 26. Kalvach, 52. Beauguel. ŽK: Costa, Krejčí, Štetina, Kanga, Kozák – Kalvach, Limberský, Řezník. Rozhodčí: Berka – Nádvorník, Vlček.

Sparta Praha: Heča – Vindheim, Štetina, Costa, Hancko – L. Krejčí, Sáček (64. Moberg Karlsson) – Dočkal (82. Kozák), Kanga, Hložek (81. M. Frýdek) – Tetteh.

Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Brabec, Limberský – Bucha, Kalvach, Čermák – Kayamba (77. Kopic), Beauguel (72. Chorý), Kovařík (90+1. Mihálik).