Kdo by čekal, že viktoriáni budou chtít odčinit debakl na Slavii (1:5) z minulého víkendu, šeredně se spletl. Plzeňští fotbalisté dovolili svým bohorovným přístupem zachraňující se Příbrami jít rychle do vedení 2:0. V nastaveném čase první půle vykřesal po rohu jiskřičku naděje Beauguel. Do druhé půle vtrhla na hřiště jiná Plzeň a po šťastných brankách Brabce a Ondráška otočila na 3:2, ale dělbu bodů zajistil v nastaveném čase hostující Zorvan, který zaskočil plzeňského brankáře Hrušku.

Poprvé od loňského září mohli do ochozů Doosan Areny fanoušci, povolená kvóta byla necelá tisícovka diváků, a odcházeli se smíšenými pocity.

"Vstřelili jsme tři góly, měli jsme další šance, abychom otočku dovedli do vítězného konce a získali důležité emoce pro závěr ligy. A na místo toho inkasujeme v nastaveném čase. Příbram si sympatickým výkonem v závěru šla alespoň pro remízu a to se jí podařilo,“ zhodnotil utkání plzeňský kouč Adrian Guľa.

„Jsem velmi zklamaný z obranné formace, i některých individuálních výkonů. Vlastní hloupostí jsme zahodili šanci na lepší výsledek,“ zlobil se slovenský trenér plzeňské Viktorie a ještě jednou se vrátil k vyrovnávacímu gólu příbramského Zorvana v nastaveném čase. „Nezkušené mužstvo si takovou chvíli může vybrat, ale takoví frajeři, kteří jsou u nás. Tu situaci je potřeba uhrát úplně jiným stylem a způsobem,“ dodal Adrian Guľa.

Slovenský trenér v plzeňských službách Adrian Guľa udělal po debaklu na Slavii (1:5) čtyři změny v sestavě, ale ta na gólmanském postu byla vynucená. Místo zraněného Staňka musel do branky zkušený Hruška, jenž prožil podstatnou část kariéry právě v Příbrami. V základu se poprvé po zranění objevil Čermák, opět hrál od začátku i Kopic a zkušený bek Limberský, ale ten musel už po 18 minutách kvůli svalovému zranění střídat. A na lavičce byl připravený další rekonvalescent konžský záložník Kayamba.

Kristýna Horská.
Nominace na mistrovství Evropy. Plavat budou Horská a Gemov

Viktoriáni svého soupeře od začátku zamkli, ale jejich kombinace k žádném zakončení nevedla. Naopak daleko nebezpečnější byl na druhé straně po brejku Lubega, jehož pokus zblokoval Kaša na roh. V deváté minutě střílel nepřesně plzeňský bek Havel.

Ve 14. minutě zmrazil všechny plzeňské fanoušky hostující Pilík, který hlavou otevřel skóre – 0:1. Gólu předcházela zbytečná ztráta stopera Kaši, který přišel o míč v souboji s Lubegou a pak ještě nechal příbramského forvarda odcentrovat, Pilík se prosadil mezi dalšími třemi bránícími hráči.

A ve 20. minutě mohlo být ještě hůř, když se přes Havla protlačil ke střele Vávra, míč skončil vedle. Z prořídlého hlediště se začal ozývat pískot. A varování nestačilo, ve 23. minuty natáhl z obrovské dálky Nový a zaskočil gólmana Hrušku

Káčerova zblokovaná střela pak skončila na rohu. A když ve 35. minutě chyboval plzeňský kapitán Brabec, pískot v hledišti zesílil. Naštěstí pro Plzeň byl u míče dřív její gólman Hruška.

Ilustrační foto
Vypili jsme Wehrmachtu šampaňské, vzpomíná americký veterán

Do té doby největší šance domácích přišla až ve 40. minutě, kdy Káčer vyslal do tutovky Havla, jenže plzeňský odchovanec Šiman v příbramské brance vytáhl perfektní zákrok.

Na plzeňské straně to byl v té chvíli zmar a z ochozů znělo: Guľa ven!

Až v páté minutě nastavení se fanoušci dočkali gólu v příbramské síti, když Beauguel po rohu se štěstím dotlačil míč do sítě – 2:1.

Do druhého poločasu poslal trenér Guľa na hřiště druhého útočníka Ondráška, který si hned po třech minutách naskočil na centr Kopice, ale hlavou branku minul. Vzápětí jeho pokus nohou vykopl gólman Šiman a další hlavička letěla opět mimo tyče.

Příbram mohla soupeře znovu srazit v 55. minutě, jenže Lubega nezakončil. Na druhé straně po akci Šulce vykopl před Ondrášem špičkou kopačky příbramský gólman. Ten plzeňský předvedl první zákrok až v 67. minutě při ráně Vávry. Jenže pak zase viktoriáni zatlačili svého soupeře.

A v 71. minutě se dočkali vyrovnání, opět po rohovém kopu. Nejprve otřel Kaša svoji hlavičku o Treglera a míč skončil na tyči, ale Brabec ho pak dotlačil za brankovou čáru – 2:2.

Tři body pro Příbram měl na noze Lubega, jenž běžel z půlky hřiště sám na gólmana Hrušku, který ho ale vychytal. A tak se viktoriáni dočkali obratu ve skóre, když v 90. minutě neudržel Šiman dalekonosnou ránu Kalvacha a Ondášek dotlačil míč do sítě – 3:2. Jenže v nasatveném čase přišla chyba v plzeňské rozehrávce a Zorvan lobem zaskočil plzeňského brankáře – 3:3.

Viktoria Plzeň – 1. FK Příbram 3:3

Poločas: 1:2

Branky: 45+5. Beauguel, 71. Brabec, 90. Ondrášek – 14. Pilík, 23. Nový, 90.+6 Zorvan.

Rozhodčí: Ginzel – Caletka, Melichar. ŽK: Brabec - Pilík, Valachovič (trenér), S. Kingue, Tregler. Diváků: 853.

Viktoria Plzeň: Hruška – Limberský (18. Falta), Brabec, Kaša, Havel – Čermák, Kalvach, Káčer (46. Ondrášek) – Kopic, Beauguel (55. Šulc), Ba Loua (84. Kayamba).

Příbram: Šiman – Mezera, S. Kingue, O. Kingue, Nový – Vávra (72. Antwi), Tregler (90. Vilotič), Zorvan, Soldát, Pilík (75. Rezek) – Lubega (90. Voltr).