To se ale vůbec nedaří, po 14 kolech FORTUNA:LIGY jsou viktoriáni až na devátém místě, s propastnou ztrátou 15 bodů na vedoucí Slavii, která má ještě zápas k dobru. Hůř na tom byli naposledy v sezoně 2006/2007.

„Bavit se o titulu není v tuto chvíli namístě. Určitě si ale chceme zajistit příčku zaručující kvalifikaci evropských pohárů. K tomu vede cesta z ligy nebo domácího poháru,“ prohlásil rezolutně Adolf Šádek v rozsáhlém rozhovoru pro klubový web.

Navíc Viktoria podruhé za sebou chyběla v pohárové Evropě, takže na koronavirovou pandemií poznamenaný rok 2020 nemá dobré vzpomínky.

„Pokud mám hodnotit výsledky a výkony, nelze se na nic vymlouvat nebo se schovávat. Jsme hrubě nespokojeni,“ uznal Adolf Šádek, ale k jarní části hledí pozitivně. „V roce 2021 musíme vidět úplně jinou Viktorku – kvalitnější, sebevědomější, s větší touhou chtít vše zlomit. Jsem přesvědčený, že je v našich silách vše obrátit a vrátit klub do nejvyšších pater,“ doplnil generální manažer klubu a vysvětloval, i proč se rozhodl podržet hlavního kouče Adriana Guľu, přestože se v závěru roku čile spekulovalo o jeho odvolání.

„Samozřejmě že jsme to všechno vnímali. Ale trenérova mise tady ještě není dokončena,“ stojí si Adolf Šádek za svým rozhodnutím.

Plzeňští strážníci při pravidelné kontrole bezdomovců.
Plzeňští bezdomovci žijí v rourách i stanech. Mráz neřeší

A vrací se do loňské zimy, kdy se společně s majitelem klubu i celým sportovním vedením rozhodli pro zcela odlišnou cestu než dříve. Spousta věcí se změnila. Ať už jde o samotný tréninkový proces, organizaci celého dne hráčů na stadionu a další věci. „Možná ty změny ne všichni pochopili nebo se jim zdály příliš tvrdé a časově náročné. Ale já jasně říkám, že na jaře budeme v těchto ohledech ještě tvrdší a z nastolených požadavků v žádném případě neuhneme,“ pokračoval Adolf Šádek i při vědomí toho, že takový proces přináší určitou míru rizika a výsledkové nestability.

„My však naší cestě věříme. Zároveň ale musíme mít i výsledky, bez nich to bohužel nejde. Viktoria Plzeň si vybudovala určité postavení a tomu musí odpovídat i umístění v tabulce. Jsem schopen akceptovat porážku, nikdy ale neakceptuji porážku, kdy náš tým odchází se sklopenou hlavou po odevzdaném výkonu,“ zmínil čtyřgólové výprasky v Liberci a hlavně pak na Slovácku.

„I to je náš úkol, abychom tyto věci v příštím roce již neviděli,“ postavil úkol i před kouče Adriana Guľu, který dostal důvěru pokračovat i se svým realizačním týmem.

Ani v hráčském kádru nedošlo k převratným změnám.

Jedinou úplně novou tváří je 27letý olomoucký záložník Šimon Falta, v týmu jsou i mladíci vracející se z hostování (Šulc, Matějka) nebo z béčka (Mika, Koželuh) a natrvalo přišel gólman Staněk.

HC Škoda Plzeň – Mountfield HK 1:4
Špatný den. Bodová série Plzně skončila, sestřelil ji Mountfield

Naopak na hostování odešli zkušení zadáci Řezník s Pernicou a chorvatský záložník Alvir. „Bylo potřeba udělat určitý refresh, mít v kabině i dravé mládí a zároveň hráče, kteří vzešli z naší mládeže,“ vysvětloval Adolf Šádek pohyb v hráčském kádru.

„Přínosem by měl být i Šimon Falta. Věřím, že se rychle zapracuje a stane se důležitým hráčem našeho klubu,“ doplnil generální manažer plzeňské Viktorie s tím, že obměna hráčského kádru ještě není u konce.

„Nevylučuji ještě nějaké změny. Ať už během tohoto, nebo letního přestupového okna,“ naznačil Adolf Šádek.

Po sezoně v Plzni končí smlouvy jen Tomáši Hořavovi a klubové ikoně Davidu Limberskému.

Odrazí se viktoriáni v jarní části ligy k lepším časům?

První zápas je čeká už v neděli od 16 hodin v Příbrami, kterou trénuje plzeňská legenda Pavel Horváth.