Málokdo už si dnes vzpomene, ale když přestoupil Jan Kopic před osmi lety z Jablonce do Viktorie zvolil za číslo na dres desítku, kterou nedlouho předtím odložil Pavel Horváth. Plzeňská legenda právě končila hráčskou kariéru, dnes už zkušeného záložníka cepuje z pozice asistenta trenéra.

„Mám k němu velký respekt. Hned jsem mu psal, jestli mu to nebude vadit,“ říkal tehdy Jan Kopic v prvním plzeňském rozhovoru, v němž také prozradil, proč dal nabídce přednost před Spartou, která ho předtím lákala na Letnou a nabízela za něho do Jablonce dvacet milionů.

Ano, byl žádané zboží, Plzeň za něho obětovala útočníky Tecla s Wágnerem. „Viktorka je o krok vpředu. Nejen před Jabloncem, ale třeba i před Spartou,“ vysvětloval svoji volbu.

Tahle slova zatím stále platí, i když se Sparta letos na jaře viktoriánům pořádně přiblížila. Už osm sezon je také Jak Kopic nedílnou součástí plzeňské sestavy.

Plzeňský fotbalista Jan Kopic oslavil 300. ligový start vstřeleným gólem do sítě Slovanu Liberec
Teď už jsem legenda, smál se Kopic. Čeká pozvánku do národního týmu

Ať už je na lavičce kdokoliv, jen posuďte sami. Když přicházel, vedl Viktorii zkušený lodivod Miroslav Koubek, ale ten se po nezdaru v boji o Ligu mistrů musel poroučet, nahradil ho Karel Krejčí. A i díky dvěma gólů Kopice postoupil přes Vojvodinu Novi Sad do Evropské ligy, v ní se záložník trefil i proti Beer Ševě a rumunskému FCSB. Po sezoně pak oslavil s Plzní první titul.

Jenže po něm skončil i kouč Krejčí, přišel Roman Pivarník, toho střídal Pavel Vrba, následoval Adrian Guľa a teď zase Michal Bílek. „Honza je velmi dobrý hráč. Má klid na míči, dovede obejít jeden na jednoho a teď je i produktivní,“ vysvětloval současný kouč Viktorie, čeho si na zkušeném záložníkovi nejvíce cenní.

Ale odchovanec Jihlavy neměl v Plzni vždy na růžích ustláno. Třeba při posledním prodlužování smlouvy musel s platem výrazně dolů. Ale ani tak se mu nechtělo Plzeň opouštět, našel tady druhý domov, stal se otcem…

A daří se mu. Po druhém titulu v roce 2018 si zahrál poprvé i Ligu mistrů. Nastoupil proti AS Řím a CSKA Moskva, loni na podzim přidal další dva starty proti Bayernu. Předtím v play-off proti Karabachu vstřelil důležitý vyrovnávací gól v domácí odvetě, trefil si také na úvod kvalifikace v Helsinkách. I teď na jaře Jan Kopic, stále dokazuje, že když drží zdraví, má týmu co dát.

JÁ SI VYSKOČÍM! Plzeňský záložník Jan Kopic v euforii po vyrovnávacím gólu.
Pořád slýchám, že jsme přežraní úspěchy. A vidíte, pořád nic, usmál se Kopic