Sobotní program
finále (18.00): OLOMOUC - Tirol
o 3. místo (14.00): BRNO - Trnava

Brno, které čeká boj o záchranu mezi elitou, a Olomouc, jež naopak usiluje o evropské poháry. Dva české týmy právě teď ladí herní formu na Maltě.

Trénink střídá trénink, do toho pár seancí ohledně taktiky, posilovna, masáž.

Snad každý je rád, když večer zalehne do postele. „Není čas na zábavu,“ poznamenal Pavel Dreksa, lídr brněnské Zbrojovky. „Nejvíc jsme zatím poznali cestu hotel-hřiště-hotel,“ dodal David Houska, při zranění Romana Hubníka olomoucký kapitán.

Sport na druhou

Víc než jindy jsou tentokráte fotbalisté zavření na pokojích, což má spojitost s koronavirem. Ovšem neznamená to, že by se hráči nemohli potkávat.

Fotbalový turnaj na Maltě: Na lavičku jen v roušce (na snímku hráči Brna)
Fotbalová bublina na Maltě. Všude roušky, moře je lepší než bazén

Důkazem je třeba partička z brněnské kabiny, která si sem tam zpestří chvilku partičkou v kartách. „Hrajeme prší, jen tak, pro srandu,“ přiblížil Rudolf Reiter, odchovanec Sparty, jenž v Brně hostuje z Ostravy.

Mnozí po obědě či večeři sledují filmy či seriály. Třeba olomoucký forvard Jakub Yunis vybírá novinky na Netflixu. „Koukám na mexický seriál El Dragon a britský seriál Top Boy.“

Mimochodem: určitě vás zaujme, že někteří hráči si s sebou na Maltu přivezli playstation. Sport tak mají opravdu skoro nonstop jednou makají v reálu, posléze napínají síly virtuálně. „Myslím, že bychom mohli dostat volno a podívat se do města,“ zkusil orodovat Yunis.

Kdepak. Olomoucký kouč Radoslav Látal je v tomhle striktní. „Nic nebude,“ opáčil.

Možná svolí k procházce podél moře, vždyť skalnaté pobřeží je vzdálené od hotelu jen pár kroků po schodech. „My už byli i ve vodě, já si jen namočil nohy, ale David Jambor tam skočil,“ pousmál se Reiter s narážkou na teplotu v zálivu. Podle místních má patnáct stupňů, někde i šestnáct.

Sparťanský útočník Lukáš Juliš v přípravném utkání proti Chrudimi.
Chumelenice na Strahově. Sparta si v první zápasové přípravě zastřílela

Nejvíc v zápřahu ze všech je ale brněnský trenér Richard Dostálek. Vlády nad mužstvem Zbrojovky se ujal teprve nedávno a navrch musí v krátké zimní pauze vyřešit problém s chybějícími útočníky. „Nespím,“ řekl a vzápětí vysvětlil, že komunikace s majitelem klubu probíhá na dálku. „Voláme si desetkrát denně.“