Už několik let zasahují rezervní týmy největších klubů v zemi do soutěží na pomezí profesionálů a amatérů. A stejně dlouho experti, soupeři i fanoušci debatují: je to příjemné zpestření, nebo jsou „béčka“ vadou na kráse?

„Zápasy s nimi si užíváme,“ vzkázal Dominik Rodinger, kouč Hostouně, která hraje v ČFL skupinu A.

Mimochodem, právě v obci nacházející se nedaleko pražského letiště by mohli vyprávět o výše uvedeném příběhu. Místní parta v květnu slavila vítězství nad rezervou Slavie. Sešívaný dres tehdy oblékl i Samek. Teenager sice ztratil důvěru kouče Jindřicha Trpišovského, ale jeho kvalit si všimli v Itálii. Tak se zrodil přestup do Lecce údajně za dva miliony eur (skoro padesát milionů korun).

Fotografie ze zápasu FNL mezi celky SK Sigma Olomouc B a AC Sparta Praha B
Strašák, nebo spása? Fotbalový guláš může "uvařit" Sparta, Slavia i Olomouc

Ale zpátky k tématu. Většina trenérů je před blížícím se utkáním s tím či oním béčkem celkem v rozpacích.

Problém se soupiskou

Důvod mnohým dojde raz dva: příprava je po taktické stránce obtížná, někdy dokonce nemožná. Nevíte, kdo přijede, kdo bude hrát…

Tuhle problematiku řeší (a vlastně i neřeší) soutěžní řád fotbalové asociace.

Každý klub musí mít soupisku o minimálně jedenácti členech. Dále se píše: „Ze soupisek družstev členského klubu vyšší soutěže jsou oprávněni startovat v jednom soutěžním utkání nižší soutěže pouze dva hráči.“ Jenže. Také se tam objevuje další formulace: „Hráč neuvedený na žádné soupisce družstva členského klubu je oprávněn startovat za všechna družstva tohoto klubu.“

David Anděl, sekretář řídící komise pro Čechy na fotbalové asociaci, potvrdil, že je čistě na rozhodnutí funkcionářů, koho na jakou soupisku (a zda vůbec) napíšou.

Na druhou stranu, hra proti hvězdám má i svoje výhody. „Hlava je mocná kouzelnice. Viděl jsem, že hráči ze sebe proti rezervám Plzně či Slavie vydali něco navíc. Je to logické, chtějí na sebe upozornit,“ zmínil Rodinger.

Můžou hrát i mladíci?

Podobně to vnímají v Domažlicích, které by měly patřit k favoritům na postup do druhé nejvyšší soutěže.

Na jihozápadě Čech mají zkušeností na rozdávání, ČFL hrají kontinuálně od sezony 2011/2012. Pamatují tak ještě časy, kdy soutěž nebyla rozdělena na skupiny a byla v ní spousta zajímavých hráčů (kteří se dokonce prosadili i do národního týmu).

Příprava: FK Mladá Boleslav B - FK Dobrovice
Velký přehled ke startu ČFL. Boleslav cíl nemění: hlavní je výchova mladých

„Řekl bych, že jedna soutěž by byla o něco kvalitnější, ale i teď se to dá srovnat se zápasy, jaké jsme tu vídali dřív,“ konstatoval Jaroslav Ticháček, prezident Jiskry.

Konfrontace s rezervními mužstvy jsou pro zdejší klub oživením, zvláště když přijede někdo silný. Slavia B i Sparta B už jsou o soutěž výš, tak se Domažlice těší na další derby s Plzní (loni doma bez Davida Limberského remizovaly 3:3).

„Řeknu to obecně: problémem českého fotbalu je to, že mladí hráči nestačí na nejvyšší soutěže,“ upozornil Ticháček.