V podzimní části letošní sezony jich rozhodčí v okresním přeboru, III. třídě a všech třech skupinách nejnižší soutěže rozdali celkem devětapadesát. Nejvíce v okresní trojce (30) a v přeboru (25), žádnou pak v béčkové skupině IV. třídy.

Ve Velkých Hydčicích (na archivním snímku hráči ve žlutých dresech) utkání s nováčkem z Běšin skončilo předčasně už v 65. minutě.
Dostal rozhodčí facku? Domácí protestují a obviňují arbitra z neobjektivity

Ptáte se, za co byly karty tmavší barvy uděleny? V převážné většině případů za zmaření zjevné brankové příležitosti nebo za druhé (žluté) napomenutí v utkání. Alespoň tak to stojí v zápisech veřejně dostupných v informačním systému Fotbalové asociace České republiky - ZDE.

Ze zápisu byla Deníkem smazána jména konkrétních hráčů.Zdroj: www.is.fotbal.cz

Někdy byly ale prohřešky závažnějšího charakteru. Daleko za hranicí fair play a slušného chování. A často k nim dochází až po vyloučení. „Hráč při udělení červené karty a odchodu ze hřiště hlavního rozhodčího vulgárně urážel slovy „Ty č****u“, píše se v zápise jednoho ze zápasů 2. kola nejvyššího přeboru Klatovska. „Vy*er se na to, kur**š fotbal,“ řval následně spoluhráč prvního provinilce. Opět – alespoň podle veřejně dostupné zprávy rozhodčího.

Pohárový fotbalový zápas Klatovy – Most
Skandál v Klatovech: Rozhodčí dostal pěstí od majitele klubu

Jindy jsou slovní výlevy mírnějšího ražení, ale se závažnějším pokračování o fyzickém napadení. „Ty kašpare. Já ho můžu klidně nakouřit, stejně nehraji,“ popsal hlavní arbitr situaci při udělování červené karty v zápase 5. kola okresního přeboru mezi Janovicemi a Malým Borem. „Ty zm*de zas*anej! Počkej, po zápase ti ji natřu,“ je zase uvedeno v uzavřeném zápise 4. kola III. třídy mezi domácími fotbalisty ze Železné Rudy a Hartmanicemi.

Ze zápisu byla Deníkem smazána jména konkrétních hráčů.Zdroj: www.is.fotbal.cz

Těch přestupků, nad kterými bychom se mohli pozastavit, je celá řada a dějí se nejen na Klatovsku, ale i ve všech soutěžích po celé republice. Jasně, emoce jsou emoce a ne vždy je všechno fér. Je však na škodu zapomínat, proč se fotbal na venkově vlastně vůbec hraje…

Ve Velkých Hydčicích (na archivním snímku hráči ve žlutých dresech) utkání s nováčkem z Běšin skončilo předčasně už v 65. minutě.
Létaly facky? Přijel sudí s hostujícím týmem? Kluby se budou zpovídat na svazu