Na nějaké závěry vskutku málo, ale… Deník tehdy před začátkem sezony družinu trenéra Karla Kalivody tipoval v kraji na první místo. „První? To uberte. Nemáme až tak široký kádr jako jiné celky. Upřímně, postupové ambice vůbec nemáme,“ krotil trenér novinářský optimismus.

A měl vlastně pravdu. Nýrsko v sedmi zápasech loňské – předčasně ukončené – sezony získalo pouze sedm bodů a krčilo se až na třináctém místě tabulky. A co naplat, že téměř se všemi soky sehrálo vyrovnanou partii.

Problémem Okuly je koncovka.Zdroj: Aneta Kalivodová, Martin Mangl

„Herně to až tak špatné nebylo. Kromě zápasu ve Vejprnicích, kde jsme prohráli jednoznačně 0:5, jsme s každým protivníkem odehráli celkem vyrovnanou partii. Jen nám chyběl klid v koncovce a dělali jsme zbytečné chyby,“ uznal zkušený lodivod.

A příliš nízká efektivita v zakončení trápila optiky i v nedávné letní přípravě. Třeba Lhotu modro-bílí porazili doma „jen“ 3:2, přitom mohli dát daleko více gólů. „Několikrát jsme šli sami na branku, ale bohužel jsme své šance nedokázali proměnit. Tento problém nás ale trápí už delší dobu,“ smutní jinak usměvavý trenér.

Jiskra se chce rvát o postup.
Jiskra se chce rvát o postup. Týmu věřím, prohlásil trenér Pavel Vaigl

A možná i díky tomuto dlouhodobému nedostatku, se kterým si v Nýrsku nevědí rady, nemá klub pro letošní ročník přehnané cíle. „Chceme více vyhrávat než prohrávat. Chceme se pohybovat v horní polovině tabulky. Okolo šestého až sedmého místa,“ prohlásil Karel Kalivoda, jehož může těšit to, že kádr pro blížící se boje o body zůstal opět víceméně pohromadě.

„Dlouhodobě zraněný je Honza Čanecký a kvůli svému talentu ve fotbalgolfu, ve kterém patří k nejlepším, s námi v létě netrénoval ani Kuba Lužný, ale zase jsme posílili o Jirku Brabce z Hrádku. Jinak máme znovu ustálený kádr,“ těší nýrského trenéra.

Problémem Okuly je koncovka.Zdroj: Aneta Kalivodová, Martin Mangl

Zároveň ho ale trápí fakt, že spoustě klíčových hráčů dochází jakási „fotbalová životnost“. „Výtisk, Tomáš György, Kopřiva. To jsou hráči, na kterých stavíme, ale už také nejsou úplně nejmladší. Myslím si, že ještě tak tři čtyři roky jsou schopní hrát prim na této úrovni, ale pak to budeme muset řešit,“ ví trenér.

A tady právě nastává problém. Kde v dalších letech brát?
„Z mládeže od nás hráči brzy odcházejí jinam. A kvůli pandemii jich několik skončilo s fotbalem úplně. To může být směrem do budoucna vážně velký problém,“ uvědomuje si Kalivoda.

Problémem Okuly je koncovka.Zdroj: Aneta Kalivodová, Martin Mangl

I přesto ale nesmutní, žije přítomností a soustředí se na novou sezonu. „Trénovali jsme celou dobu, co to šlo. V posledním měsíci jsme se scházeli i třikrát týdně. Hráči i já už jsme natěšení. Snad se nadcházející sezona konečně dohraje celá a nic ji nepřeruší,“ přeje si trenér Nýrska.

Cílem je hrát tak, aby nás to bavilo, tvrdí tlumačovský trenér Čadek.
Cílem je hrát tak, aby nás to bavilo, tvrdí tlumačovský trenér Čadek