Podle závěru soudu byl postup, který lékař zvolil, katastrofou. „Aplikace vysoce koncentrovaného solného roztoku je v příčinné souvislosti se smrtí nezletilého chlapečka,“ konstatoval předseda senátu Jan Švígler. Doplnil, že rodina zesnulého dítěte má zničený život.

Tragédie se odehrála loni v březnu, kdy matka přivezla do nemocnice malého syna, jenž snědl fazole. Doktor Zahálka připravil solný roztok, jímž batoleti vypláchl žaludek. Po několika hodinách po zákroku však u dítěte došlo k zástavě srdce a dechu. Ani přes prováděnou resuscitaci se ho nepovedlo oživit. Příčinou smrti byl otok mozku.

Ilustrační foto
K nehodě zamířil i vrtulník, nakonec nebyl potřeba

Podle státní zástupkyně zvolil primář dětského oddělení Domažlické nemocnice špatný postup, jenž vedl k fatálním následkům. Měl nechat dítě převézt na specializované pracoviště, kde by batoleti fazole ze žaludku odstranili. Zahálka však svou vinu před soudem odmítl. „Použil jsem správný medicínský postup,“ sdělil. Hájil se tím, že se radil s pražským Toxikologickým informačním střediskem, kde mu řekli, aby fazole ze žaludku co nejrychleji odstranil. Navíc považoval převoz pacienta s ohledem na situaci za riskantní.

Podle soudního znalce a přednosty kliniky dětského lékařství ostravské fakultní nemocnice Michala Hladíka však podal Zahálka chlapci vysoce koncentrovaný solný roztok. Ten namísto 0,9 procent chloridu sodného totiž obsahoval procent 15. Právě to způsobilo u dítěte metabolický rozvrat, vedlo k otoku mozku a následně ke smrti. Rovněž soudní znalec poukázal na to, že doktor měl pacienta transportovat jinam.

František Hes vyrazil z Blížejova na kole až do Londýna. Trasu dlouhou více než 1300 kilometrů ujel za 10 dní. O své dobrodružné cestě teď vydal knihu.
Z Blížejova do Londýna za 10 dní. Na kole Favorit ujel nadšenec 1300 kilometrů