„Náš stroj mechanicky svrchu utrhne nať a zespodu kořínek, čímž ukončí růst rostliny. Vše probíhá bez jakéhokoliv použití chemie, takže je to absolutně ekologické. Chemické přípravky se omezují ve stále větší míře a hledají se cesty, jak by to mohlo jít zcela bez nich. A toto je jedna z nich,“ popsal Pavel Pacun z firmy Dagros, která vytrhávač nabízí.

Hlízy takto zůstanou v půdě ještě zhruba měsíc až měsíc a půl. „Záleží na konkrétních podmínkách. Smysl je v tom, aby ten brambor ležel v zemi, dál nerostl a zatahoval slupku. Zkrátka aby byl co nejvhodnější na následné skladování,“ vyzdvihl Pacun.

Také jejich následnou sklizeň by měl zmíněný vytrhávač natí ulehčit. „Přeci jen už budou jednou podryté, takže bramborový kombajn pojede o něco lehčeji a pravděpodobně i ušetří naftu,“ přemítal Pacun.

Zdroj: Deník/ Jana Kudrhaltová

Přítomné pěstitele brambor stroj zaujal. „Ptají se na něj, zajímají se o různé detaily. Musím říct, že i mně se to líbí a věřím, že je to určitá cesta, kterou by se mohlo zemědělství ubírat,“ komentoval za havlíčkobrodský výzkumný bamborářský ústav Pavel Kasal.

Vysoká pořizovací cena

Své zkušenosti už s ním mají například v zemědělském družstvu v Senožatech na Pelhřimovsku. „Dělali jsme takový pokus na čtyřech odrůdách. Přiznám se, že ze začátku jsem na to koukal nejistě, ale po deseti dnech mě to mile překvapilo,“ svěřil se předseda místního družstva Jiří Novosád.

Ruční pumpy v Havlíčkově Brodě.
Ruční pumpy natřeli nově namodro. Brodští si jich začali víc všímat

Uvažují proto o jeho koupi. „Bavíme se o tom, ale přeci jen pořizovací cena je velmi vysoká,“ podotkl Novosád. Náklady na vytrhávač natí dosahují téměř dvou milionů korun.

Jde o úplně první zařízení svého druhu v České republice. „Holanďané i Němci ho už nějakou dobu používají, ale v Čechách je to novinka. Dovážíme ho z Holandska a je vidět, že budoucnost se bude ubírat právě tímto směrem,“ dodal Pacun.