Nalezená puma z 2. světové války byla objevena při budování nové plynové přípojky mezi rodinnými domky.

Varování mezi prvními zveřejnila na sociální síti přímo porubská radnice:

Zdálo se, že důležitá dopravní tepna, tedy ulice Rudná, zůstane uzavřena kvůli bezpečnostnímu perimetru 600 metrů od místa nálezu nevybuchlé munice, naštěstí se tak nestalo a Rudná zůstala celou dobu průjezdná.

Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava 10. prosince 2019 v Ostravě.
Proč a jak zabíjel ostravský vrah? Rekonstrukce Deníku krok po kroku

Policisté vymezili bezpečnostní okruh o délce 1200 metrů (600 metrů od munice), který ovšem zahrnoval zahuštěnou oblast včetně škol a školek, Fakultní nemocnice Ostrava (budova polikliniky), kde v roce 2019 střílel šílenec Vitásek, Domova sester, konečné i točny tramvají Vřesinská.

Následně se policisté a strážníci vydali do vyznačené zóny evakuovat obyvatele, aby k bombě mohli pyrotechnici. Ulicemi projížděl policejní vůz hlásící z amplionu, aby lidé dbali pokynů pracovníků IZS a opustili bezpečně lokalitu.

Mimořádná výluka

Došlo také k mimořádné výluce na linkách MHD v Porubě. Dopravní podnik Ostrava na pokyn Policie ČR přestal vozit cestující tramvajemi mezi zastávkami Hlavní třída (poslední zastávka, kde mohou cestující vystoupit) a Poruba Vřesinská.

Fotbalový Baník slaví výročí (8. 9. 2021, Prokešovo náměstí v Ostravě).
OBRAZEM: Baník rozjel v Ostravě oslavy. Chci vlastní stadion, prohlásil Brabec

Kromě tramvajových linek č. 7, 8, 17 se opatření dotkla i linky č. 5. Ta byla zastavena v celé délce trasy a je nahrazena autobusem.

Evakuace ubytovny

Evakuována byla nejen ubytovna pro zdravotníky Domov sester a část Fakultní nemocnice, ale i školy, kdy například děti ze ZŠ Komenského našly dočasný azyl v ZŠ Porubská, kde si je vyzvedávali rodiče.

Po evakuaci lidí se pyrotechnikům podařilo bombu zneškodnit a lidé se mohli kolem sedmé hodiny večerní zase vracet do svých domovů.

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli a nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů,“ ulevilo se i starostce Poruby Lucii Baránkové Vilamové.