Box stačí uzavřít, spustit a po dvou a půl minutách se rozsvítí zelený nápis dezinfikováno. „Pokud bude právě probíhající test v kladenské prodejně Takko úspěšný, mohly by i ostatní prodejny oděvů v ČR používat SteriBox pro dezinfekci svého zboží,” říká Tomáš Velc.

Už během nouzového stavu se manželé Velvovi pustili do nezištné pomoci. Se svou firmou EVEL the packaging professional s.r.o. vyvinuli, vyrobili a věnovali 500 kusů transportních obalů pro české plicní ventilátory CorVent. Ten vznikl rovněž v Kladně na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT a licenčně ho vyrábí společnost MICo Medical s.r.o.

Český ventilátor CoroVent z Kladna.
V Kladně se podařil malý zázrak, český ventilátor CoroVent je na světě

„Pak jsme přišli s myšlenkou, jak ušetřit zákazníkům čas, hektolitry chemikálií i kubíky vody a vznikl SteriBox s.r.o. Celou dobu s námi pracuje i Zdeněk Liška z LZ Tuning, který má na starosti elektrickou část. Dnes máme vyrobeny tři prototypy. Jeden pro dezinfekci oblečení a oděvních doplňků. Dva menší pro dezinfekci drobnější předmětů. Z dvojice menších je jeden pevný skříňový a druhý lehký, přenosný. A chystáme ještě čtvrtý typ,” říká Tomáš Velc.

V každém SteriBoxu jsou použity výlučně trubice Signify, jejichž účinek ověřila Bostonská univerzita. Germicidní trubice vydávající UV-C záření se tradičně používají pro likvidaci bakterií a virů v lékařských zařízeních, v čekárnách apod. „Princip a účinky UV-C záření jsou známy již dlouho. Použití mimo medicínské a laboratorní prostředí zatím ale není rozšířené. To může změnit čerstvé vědecké potvrzení jeho spolehlivého ničivého účinku na nový koronavirus. Krátká expozice dezinfikované předměty nijak nepoškodí. Na rozdíl od tekuté dezinfekce na povrchu předmětů nezanechává žádné zbytkové chemikálie,” vysvětluje autor nápadu Tomáš Velc.

Použití záření pro dezinfekci předmětů nutně znamená obrovskou úsporu dezinfekčních činidel, oplachové vody a snížení ekologické zátěže. Jednak v jejich spotřebě, ale také v nutnosti čištění vzniklých odpadních vod. Taková úspora je jednak individuální, pak ale vynikne zejména z celospolečenského hlediska. Užití UV-C záření může znamenat také úsporu času, kdy jsou potenciálně kontaminované předměty v karanténě nebo úsporu manuální práce při jejich ruční dezinfekci.

Teprve před několika dny Bostonská univerzita potvrdila, že germicidní trubice společnosti Signify (dříve Philips Lighting) zlikvidují 99,9999 % viru SARS-CoV-2. Stačí k tomu dávka UV-C záření o délce 25 sekund s energií 22 mJ/cm2. Kladenský startup SteriBox byl na to připraven a už teď má k dispozici prototypy dezinfekčních zařízení v několika velikostech. Ten největší dezinfekční box se od pondělí 22. června konstrukčně a uživatelsky testuje v prodejně módy Takko v kladenském obchodním centru Stop Shop.

Lidé na nákupní třídě v Kolíně nad Rýnem
Evropa uvolní další koronavirová opatření, Lisabon naopak zpřísní