Jelikož je pro úředníky a veterináře chovatelka Kunová problémovou osobou již několik let a pokuty, které dostane, neplatí i policejní kontroly v Žilině neberou konce, je současné rozhodnutí o umístění koní jinam nejrozumnějším krokem.

Magistrát města Kladna proto připravil počátkem týdne na pokyn Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj - Oddělení veterinární hygieny Kladno a Rakovník zahájení správního řízení s majitelkou chovu koní, a to v rámci přenesené státní působnosti. „Součástí řízení je i umístění zvířat z dlouhodobě nevyhovujícího chovu do náhradní péče. Nový domov pro koně hledají pracovníci odboru u jiných ochotných chovatelů v nejbližším okolí,“ sdělila mluvčí kladenského magistrátu Lucie Steinerová.

Ve stáji Dity Kunové v Žilině.
Je rozhodnuto! Koně chovatelky Kunové ze Žiliny půjdou do náhradní péče

Chovatelka byla ale rychlejší a jelikož tušila, že se na ni něco chystá, stačila poníky zčásti rozprodat a zbytek koní prostřednictvím nájemních a darovacích smluv umístit jinam.

„Ze statku jsem dostala výpověď, tak jsem se podle toho zařídila. Všechna zvířata jsou už u nových chovatelů, kam mám povolený přístup a mohu za nimi kdykoli. V současnosti vlastním jediného koně, kterého má v pronájmu jedna slečna. Nikdo nemusí mít obavy, že by o koně nebylo dobře postaráno,“ potvrzuje Dita Kunová. Jak dodává, její Stáj Jena, což je zapsaný spolek, tímto ukončila činnost.

„V chovu jsem měla ještě před pár lety třicítku koní. V červenci už jich bylo pouze sedm a dva poníci. „Finanční situace se rok od roku zhoršuje a seno vloni vůbec nebylo k sehnání a když, tak neúměrně drahé. Naposledy jsme ho nakupovali z Polska, ale to se nakonec ukázalo jako toxické, takže mým koním spíše škodilo. Po covidu nastala ještě horší ekonomická situace, takže v chovu již pokračovat nebudu a nezamýšlím ani obnovit aktivitu spolku,“ dodala Kunová.

Chovatelka koní ze Žiliny má problémy, veterináři nejsou s její péčí spokojeni
Chovatelka koní ze Žiliny má opět problémy s veterináři

Jak potvrzuje vedoucí odboru životního prostředí v Kladně, Radovan Víta, i k němu prosákly informace, že koně už v Žilině od počátku týdne nejsou, nicméně na úředním postupu se nic nemění. „My pokračujeme dál a provedeme objektivní zjištění stavu. Pokud jsou koně nadále paní Kunové, bude se postupovat dle zákona. Rozhodně to není tak, že bychom se spokojili s tvrzením chovatelky, že sama koně někam umístila, “ řekl Radovan Víta.

Stejně hovoří i ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj, Otto Vraný. „Je to obecně platný postup a pochopitelně sledujeme i nadále, co se se zvířaty původního majitele v novém působišti děje,“ sdělil Otto Vraný.

Vyšetřování červencového úhynu kobyly Anety ve stáji Dity Kunové, kterým se zabývá i kriminálka, také pokračuje. Pokud se podezření prokáže, hrozí chovatelce trest odnětí svobody v délce trvání od dvou do šesti let,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Nováková.