Celou situaci komplikuje i skutečnost, že voda z Červeného potoka, který Teslu napájí, má zásobovat i slánský rybník Novas. Přítok do Slaného je i kvůli možnému znečištění nyní uzavřen. Přestože to odběry vzorků vody dosud nikdy nepotvrdily, padalo od počátku podezření ze znečišťování vody na čističku odpadních vod ve Studeněvsi. To se potvrdilo ve čtvrtek v podvečer.

U čističky byl i Kladenský deník. Na fotografiích i videozáznamech je jasně vidět, že nádrže znečištěnou vodu neudržely a přes hradítka odtékala do potoka voda zkalená, tmavá. „Jel jsem se podívat na rybník a na přítok a zjistil jsem, že opět teče kalná voda. Okamžitě jsem zavolal předsedkyni sdružení okolních obcí Jitce Ryšavé, abychom společně zjistili pravou příčinu. Společně jsme se jeli podívat na studeněvskou čističku odpadních vod, že problém je právě tam,“ řekl rybářský hospodář Tomáš Hulec z místní organizace Českého rybářského svazu ve Slaném.

Úhyn ryb v rybníku Tesla u Studeněvsi.
OBRAZEM: V rybníku Tesla uhynula další skoro tuna ryb

Jeho slova potvrzuje i starostka Řisut a předsedkyně sdružení pěti okolních obcí JeRiMaLiTus, Jitka Ryšavá. „Mohu potvrdit, že jsem byla svědkem, když přes hradítka utíkal z čističky kal do Červeného potoka. Bylo to způsobeno tím, že v noci hodně pršelo. Jak oznámila obsluha čističky, po noci byla nátoková jímka nastoupaná, pracovnice udělala nejnutnější zásahy, aby přetečení zamezila. Tím, že do nádrží tolik naprší, kal se odlehčí a odteče. Což se i stalo,“ potvrdila Ryšavá.

Neprodleně se proto spojila s odborníky na životní prostředí. Doporučený technický zásah není ale v jejich případě možný. „I tak budeme muset najít řešení. Jediné co můžeme nyní provést je takzvané vykuřování a tím zjistit, kolik dešťových přípojek z jednotlivých domácností je na naši čističku připojeno načerno. Kanalizace je oddělená a dešťové vody na čistírnu vůbec nepatří,“ dodala Ryšavá a doplnila, že čistička je téměř na hraně kapacity a sdružení musí přistoupit k její intenzifikaci.

Přestože by se mohlo zdát, že tímto je kauza vyřešena, není tomu tak a vyšetřování i nadále pokračuje. „Kriminalisté se případem i zabývají a pokračují i další vyšetřování,“ potvrdila v pátek odpoledne policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Kriminalisté prověřují i další nedostatky a možná pochybení, ke kterým patrně na vodním toku Červeného potoka dlouhodobě dochází. Jak potvrdila vedoucí slánského odboru životního prostředí Dagmar Zusková: „Předali jsme kriminalistům veškerou potřebnou dokumentaci a budou nabírány i další vzorky vody. Vše je ale v tuto chvíli v rukou policie a nemáme právo do vyšetřování zasahovat,“ sdělila Dagmar Zusková. „Co se týká studeněvské čističky odpadních vod, je nyní povinností provozovatele, aby zajistil technické řešení, jak problém vyřešit,“ uzavřela Zusková.

Ilustrační foto.
Sucho vystřídaly deštivé dny, úroda má šanci ztrátu dohnat