Cílem opatření je zabránit převozu ilegálních migrantů přes hranice do Česka. Letos jich policisté do startu kontrol evidovali již zhruba dvanáct tisíc.

Jak již Deník informoval, řidiči, cestující i pendleři mohou nyní využít k přechodu hranic ze Slovenska jen vymezené silniční, železniční a říční hraniční přechody. Obnovené kontroly potrvají minimálně po dobu deseti dní.

Zprava policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan na hraničním přechodu Hodonín/Holíč, kde policie od půlnoci na čtvrtek 29. září 2022 zavedla kontroly na bývalých hraničních přechodech mezi Českem a Slovenskem
Česko zavedlo kontroly na hranicích. Rakušan: Nejde o silový krok vůči Slovensku

Zástupci policie prosí české i slovenské řidiče o trpělivost a spolupráci, aby hraniční kontrola trvala co nejkratší dobu. Již krátce po půlnoci však zastavili při příjezdu do Hodonína osobní auto s nazlobeným spolujezdcem. Měl problémy s kontrolou dokladů a zájmem médií. „Vypadám jako Iráčan… Zavřete mě,“ vykřikoval. U dalších prohlídek zhruba desítky dodávek a kamionů vše bylo v pořádku a trvaly jen krátce.

U startu kontrol nechyběl v noci na čtvrtek právě na přechodu Hodonín-Holíč také ministr vnitra Vít Rakušan. „Odmítáme, že bychom dříve něco podcenili. Snažili jsme se vyjednávat i na mezinárodní úrovni. Opakovaně jsme se sešli s německou i slovenskou stranou. Cílem opatření není komplikovat život občanům České či Slovenské republiky, ale dát i zločineckým převaděčským skupinám najevo, že tady existuje překážka,“ řekl.

Zdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Českou republiku kritizoval za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s rostoucí migrací hraniční kontroly se Slovenskem tamní premiér Eduard Heger. Naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Jednání budou pokračovat 

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navrhl pomoc Maďarsku se zajištěním jeho vnější hranic a v této souvislosti chce jednat se sousedními zeměmi; pro případ nedohody na opatřeních Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

Rakušan zmínil, že jednání se Slovenskem, Německem a též Maďarskem budou pokračovat.

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou podle policie prováděny flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě.  Ilustrační foto.
Kontroly na slovenských hranicích: Kdy hrozí tučná pokuta a kde se zdrží doprava

Do ministra vnitra a vlády se pustila i opozice. Podle některých politiků opatření přišla pozdě. Podle předsedy SPD Tomio Okamury nese svůj podíl na špatné situaci i šéf resortu. „Je to selhání ministra vnitra Víta Rakušana," prohlásil.

Rakušan přiznal, že Správa uprchlických zařízení je nyní zcela přetížena. Česko se více než půl roku vypořádává i s legální migrací uprchlíků před válkou na Ukrajině.

Kromě Česka od čtvrtka zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.