V prosinci na houby. To by Danu Kubátovou z Havlíčkova Brodu nenapadlo. „Jako z pohádky o dvanácti měsíčkách. V prosinci přece nic neroste,“ podivila se. Podle mykologa Jiřího Pejchala se ale právě v zimě někteří houbaři vydávají s nadšením do lesa. „Samozřejmě houby rostou, ale jinak než jsme zvyklí,“ poznamenal mykolog.

Ilustrační snímek
Hříbková seznamka. Senioři chtějí na houby, sami si však netroufají

Jak dodal, kdo chodí v zimě po lese mezi smrčky s hlavou dolů, má smůlu. „Houby rostou teď v zimě na listnatých stromech. Třeba hlíva ústřičná. Tu pozná snad každý. Výborná houba, přírodní antibiotikum. Snižuje cholesterol. Roste na kmenech stromů. Drštkovou z hlívy nic nepřekoná,“ vysvětlil Pejchal.

Pro Jiřího Laštovičku z Havlíčkova Brodu není zimní houbaření žádná novinka. „Našel jsem nedávno penízovky. Něco manželka dala do polévky, usmažila a zbytek jsem usušil. Je to výborné dochucovadlo,“ pochvaloval si houbař.

Penízovky i Jidášovo ucho

Hlívu najdou houbaři podle Pejchala především na buku. Houba tvoří velké plodnice ve tvaru ústřice. Proto ústřičná.  „Klobouky rostou jako u většiny ostatních hlív nad sebou v trsech, řadách nebo vrstvách. Trsy plodnic mohou vážit až několik kilo,“ upřesnil mykolog. 

Zimní houbaření. Penízovka sametonohá.Zimní houbaření. Penízovka sametonoháZdroj: se souhlasem mykologa

Zdroj: DeníkDruhou výbornou zimní houbou je penízovka. „Roste na odumřelých, ale i živých listnáčích nebo jejich pařezech v lesích, parcích i zahradách. Poznáme ji podle tmavé sametově vybarvené nohy,“ poradil Pejchal zimním houbařům.

Další v řadě zimních hub je Jidášovo ucho. „Když se na houbu podíváte, tak její plodnice připomínají boltec ucha. Roste hodně na bezu černém. V našich podmínkách především na starých, někdy i mrtvých a jinak narušených kmenech a větvích,“ popsal Jiří Pejchal, jak houba vypadá a kde je třeba ji hledat. Jidášovo ucho se výborně hodí k přípravě čínských jídel.

Stačila malá nepozornost a malé houby, které zařídily pobyt v nemocnici.
Sbírala příliš malé houby. Otrava ženu dostala až do nemocnice

Nyní rostou i méně známé houby jako rosolovka mozkovitá nebo čirůvka dvoubarevná. „Čirůvku sbíráme a nakládáme jako zavináče. Chutná i jako řízek,“ dodal Pejchal. Podle něj je příčinou časnějšího výskytu typicky podzimních a zimních hub zřejmě studené září. 

Zimní drštková z hlívy podle Jiřího Pejchala

Potřebujeme: hlívu, cibuli, sůl, stroužek česneku, lžíci sádla, masox, majoránku, mletý pepř, sladkou mletou papriku, jíšku

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a chvíli podusíme. Pak přidáme papriku, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Přivedeme do varu, vhodíme bujónovou kostku a dvacet minut vaříme (pozor - hlíva nikdy zcela nezměkne). Pak přidáme světlou jíšku. Polévku nakonec dochutíme majoránkou s utřeným česnekem.