Odbornice po roce měření zjistily, že nejvíce plýtvají lidé na sídlišti. „Vyhodí přes třiapadesát kilogramů potravin na osobu. Lidé ve vilové zástavbě přes dvaatřicet a v okrajových částech téměř třicet. Menší plýtvání souvisí s tím, že je v těchto lokalitách lepší možnost kompostování,“ poznamenala vedoucí projektu Lea Kubíčková.

V dotaznících Brňané odhadovali, že ročně vyhodí jen čtyři kilogramy potravin. „Chceme je nyní o výsledcích informovat a naučit je správně nakupovat, uchovávat potraviny a zpracovávat zbytky. Vyhozené jídlo přepočítáme na peníze,“ sdělila členka týmu Marcela Tuzová.

Na výzkumu spolupracovala i společnost Sako, která sváží odpad. Hnědé popelnice na bioodpad nyní nabízí v městské čtvrti Stránice. „Zatím se nám moc neosvědčily. Lidé tam často hází i odpad který tam nepatří,“ podotkla za městskou firmu Aneta Bublová.