Často zmiňovaným okresem byl v minulých dnech Bruntál, kde se tamní lidé nesmířili s přijatými opatřeními, protože tam nebyl jediný pozitivně testovaný občan. „Za středu přibylo 247 nově nakažených, z toho 73 v Moravskoslezském kraji, situace je ale stálá a dočasné nárůsty způsobují plošné testy. Jediným bezpečným okresem je Bruntál, nakažený tam není nikdo a za posledních 14 dní tam byl jediný pozitivní případ,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák po dnešním zasedání Bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje.

Hejtman Ivo Vondrák
Proběhla tisková konference bezpečnostní rady kraje. Opatření se zmírní

Veřejně na pravou míru byly uvedeny také informace týkající se skupiny dříve označované jako „ohnisko nákazy“, tedy horníků. „V OKD nyní proběhlo 2500 testů, z toho 55 bylo pozitivních. Na dole ČSA je 250 otestovaných a nikdo není pozitivní. Od 3. června tam nebyl nakažený nikdo,“ podotkl hejtman Ivo Vondrák.

Kultura ožívá

Vyzval starosty, aby jednotlivé městské policie více dbaly na dodržování pravidla o nošení roušek, jinak se ale lidé v kraji dočkali jen pozitivních zpráv. Dobrá zpráva míří zejména za kulturou, například za dnes začínajícími Letními shakespearovskými slavnostmi.

Ilustrační foto.
Mladík dělal kočího přiopilému strýci. Nyní je v maléru

„Jsem moc rád, že hygienici vyslyšeli požadavek na neomezení kulturního života v nepostižených regionech a že i v ostatních okresech byl zohledněn náš požadavek, aby se opatření netýkala počtu návštěvníků, ale jen způsobu ochrany,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo. V praxi to znamená, že v celém kraji platí opět celorepublikový limit tisíc osob, podmíněný pouze nošením roušky. „Chystá se nyní řada akcí a je nyní jen na zvážení pořadatelů, zda ta tisícovka lidí je pro ně smysluplná a má cenu do toho investovat,“ dodal Curylo.

„Stanovili jsme však jako podmínku pořadatelů akcí zajistit dezinfekci. Je to takto lépe vymahatelné, přičemž nedodržení lze sankcionovat pokutou až do výše tří milionů korun,“ podotkla ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Bary a koupaliště

Rozvolnění se týká také podniků, které už nemusejí zavírat ve 23 hodin, ale otevřeny mohou zůstat alespoň o hodinu déle. Na svatbách a pohřbech už také rodinní příslušníci nemusejí nosit roušku, jinak ale tato podmínka ve vnitřních prostorách zůstává v platnosti i nadále.

Na radniční věž si v sobotu můžete vyrazit za noční vyhlídkou
Na radniční věž v sobotu za noční oblohou

Výbornou zprávou je také upuštění od jakýchkoliv omezení na přírodních koupalištích. A jelikož v následujících dnech mají teploty vystoupat místy téměř ke třiceti stupňům, lze očekávat velký nával například na porubské „Vřesině“.

Fotbal stojí

Podle Pavly Svrčinové klesl počet případů, kdy hygienici nebyli schopni dohledat zdroj nákazy. Ta se ale aktuálně projevila u fotbalisty prvoligové Opavy. „Ozval se klub, že mají pozitivního hráče. Všichni v klubu proto nyní jdou na testy a poté do karantény, nařízená je i dezinfekce celého stadionu. Měli dohrávat ligu, ale takový je život. Bohužel,“ konstatovala Svrčinová.

SFC Opava
Fotbalová Opava má pozitivně testovaného. Liga předčasně skončí

Klíčovým ukazatelem, podle něhož se budou řídit další krajská opatření, je počet nově nakažených lidí za 14 dní přepočítaných na sto tisíc obyvatel. Hraniční cifrou bude dvacet osob. „Jakmile je počet nakažených více než dvacet osob na sto tisíc obyvatel za oněch čtrnáct dní, je to vážné a je třeba přijmout opatření,“ vysvětlil hejtman, podle čeho se budou řídit další opatření. Celokrajský průměr je nyní 55 osob, ale například na Frýdecko-Místecku je to 76 a na Karvinsku 143. Data ale zkreslují plošná testování ve firmách.