V sídle Nejvyššího kontrolního úřadu se nad otevřenými daty veřejné správy již potřetí sešli programátoři z celé republiky. Přibližně 70 účastníků dostalo k dispozici data od 20 veřejných institucí. Z přihlášených 17 aplikací, které účastníci stihli za 24 hodin programování vytvořit, vybrala odborná porota tři nejlepší.

První místo obsadil projekt Statistika hrou. Jedná se o platformu pro prezentaci dat zábavným a interaktivním způsobem. Má formu chatbota, který je možné napojit na Facebook Messenger i na vlastní dialog-flow web aplikaci. Po zadání okresu v ČR formuluje kvízové otázky, které vycházejí z reálií zvoleného místa. Hráč se tak seznamuje s nejrůznějšími statistickými daty daného regionu.

Na druhém místě se umístila mapová vizualizace Nebyty, kterou pod vedením učitele informatiky Karla Rejthara ze Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy vytvořil tým složený ze žáků 4. ročníku oboru infomatika. Použili k tomu data z Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb (ÚZIS ČR), Státní pokladny, ARESu nebo údaje ze sčítání obyvatelstva (ČSÚ). Projekt ukazuje přehled obcí, ve kterých se za posledních 5 let nepostavil byt, dům či jiná stavba. Těchto obcí je v republice 734 z celkových 6 269, což je 11,7 %. Stříbrný tým se zabýval i možnými příčinami tohoto stavu. „Autoři se podívali na problém z jiného úhlu pohledu, porota ocenila snahu o rozumnou a zajímavou interpretaci dat veřejné správy,“ popsal aplikaci Dušan Chlapek, proděkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Tým SŠZP Klatovy se soutěže zúčastnil i vloni, tehdy obsadili třetí příčku.

Hlavními organizátory Hackathonu veřejné správy jsou NKÚ spolu s ČTÚ. Svá data daly k opět k dispozici Český statistický úřad, Česká správa sociálního zabezpečení, Český úřad zeměměřický a katastrální, Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra a Ministerstvo spravedlnosti nebo Sociologický ústav Akademie věd ČR. Letos měli programátoři k dispozici nově i data od Úřadu vlády, Ministerstva zemědělství, Ministerstva zdravotnictví, Technologické agentury ČR, Ústavu zdravotnických informací, Agentury ochrany příroda a krajiny. Poprvé se do akce zapojila i města Praha a Brno a také Český rozhlas. Na akci opět spolupracovaly i Vysoká škola ekonomická v Praze a Open Society Fund Praha.

Vladislav Smolík, ředitel SŠZP Klatovy; zdroj textu NKÚ

Mockrát děkujeme za zaslání příspěvku a těšíme se na další.