CZECH CUP - Jednotlivé výkony v disciplínách Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop se započítávají závodníkům startujícím v kvalifikacích pro nominaci na Mistrovství ČR. Každý závodník absolvuje všechny disciplíny, rozhoduje celkový součet bodů. K vidění jsou jak sekery a pily, tak motorové pily.

Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou) - Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Každý závodník užívák přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene stejnou pilu. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musejí být odříznuty z kmene ve vyznačené výseči o šířce 10 cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném odříznutí druhého kotouče.

Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene) - Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépeovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potomse otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje výsledný čas.

Single Buck (řezání ruční pilou) - Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná signálem rozhodčího a končí kompletním odříznutím kotouče. V této disciplíně rozhoduje především rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Standing Block Chop (přesekávání stojícího kmene) - Disciplína Standing Chop simuluje kácení stromů, a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají sekery vyrobené na míru a upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ho ze strany druhé.