MM 111 – jabloňová podnož roste bujně. Stromy na této podnoži jsou velmi vzrůstné, koření hluboko, má mohutný kořenový systém a velmi dobře kotví v půdě. Je odolná proti krčkové rakovině. Doporučuje se pro štěpování spur typových odrůd, pro slabě vzrůstné a hojně plodné odrůdy. Je vhodná pro vyšší tvary jabloní. V poslední ch letech je využívána pro zakládání množitelských matečnic. Životnost stromů na stanovišti je více než 30 roků.

Rododendrony vydatně zaléváme a jakmile odkvetou, opatrně vylamujeme tvořící se semeníky. Pokud jsme nestačili vysadit jehličnany, rododendrony nebo jiné stálezelené dřeviny, které naplánovali pro vylepšení zahrady, můžeme sázet i nyní, ale pouze rostliny z kontejnerů. Ty prostokořené budeme moci vysadit zas na podzim.

Jahodiště zbavíme plevelů, prostor mezi keři dobře mělce okopeme, potom rostliny zalijeme a přihnojíme. Jakmile však jahody začnou kvést už je neokopáváme. V tomto měsíci také jahody ošetříme proti plísni šedé biopřípravky AquaVitrin K v koncentraci 0,4% nebo HF-Mycol v koncentraci 0, 4 % a to dvě ošetření před květem a dvě po odkvětu, interval mezi ošetřeními 7 až 10 dnů. Přípravky dodává Biocont Laboratory. Tato choroba napadá nezralé, ale především zrající plody. Nezralé plody hnědnou, zrající měknou a hnijí.

Ošetřujeme jádroviny proti strupovitosti a padlí biopřípravkem Alginure v koncentraci 0, 5%. Před květem aplikujeme dvě ošetření a po odkvětu 3 až 4, ke zvýšení účinnosti je vhodně přidat některý z měďnatých přípravků v koncentraci 0,2 až 0,3 %. K ošetření ovocných stromů proti savému hmyzu (mšice) použijeme bio přípravek Neem-Azal T/S v koncentraci 0, 2%.

Máme-li dobře uložené nenarašené zimní rouby, pak je příznivá doba na přeroubování nevhodných odrůd. Stromy mají dostatek mízy v období plného květu. V tomto čase se většinou používá některý ze způsobů roubování za kůru. Důležité je vždy mít ostré, čisté nože a nedotýkat se řezných roubovacích ploch.

Petr Kumšta