Přípravy vrcholí a chudeničtí se už nemohou dočkat. Jak taková nečekaná návštěva mohla vypadat a co všechno bylo třeba zařídit, se dozvíte při mimořádných prohlídkách Starého czerninského zámku v Chudenicích a jeho areálu a to od 10 do 17 hodin. Samotný průvod je pak plánován na 11 hodinu a všichni, kdo dorazí v kostýmech šlechty či chudiny se mohou zapojit do průvodu," říká kastelán chudenického zámku Ludvík Pouza.

Ocitneme se v době třírohých klobouků, ostrých kordů a fleretů, elegantních šatů a krásných krinolín. Přijedou důstojníci a urození páni na koních, chybět nebudou tanečnice, šermíři, hudebníci. Přijdou i poddaní z Klatovska ve svých svátečních krojích, aby pozdravili pana hraběte a především císaře,“ láká na akci za organizátory Petr Merxbauer ze spolu Plzeňští.

Po celou tuto dobu bude probíhat komponovaný program na nádvoří a v zahradách Starého zámku v centru městečka Chudenice."Ocitnete se alespoň na malou chvíli v období baroka. Celá akce má za úkol představit veřejnosti, život v tomto historickém období ke kterému právě dámy, tanec, dobová hudba, barokní kostýmy, výcvik vojska a nebo sokolníci patří. Na akci spolupracujeme s našimi partnery z kulturního spolku v Bavorku a celý projekt je pak také finančně podpořen Evropskou unií z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko a Městysem Chudenice," vysvětluje Pouza. Na své si v Chudenicích přijdou i příznivci sportu, jelikož na fotbalovém hřišti se uskuteční od 14 hodin fotbalové utkání a vše zakončí od 20 hodin taneční pouťová zábava.

V neděli 31. července pak na zámeckém nádvoří sehraje v 11.30 a ve 13 hodin pověsti Divadlo z Bedny Karlovy Vary a od 14 hodin pak šermdivadlo Clatonia své představení plné šermu Robin Húd Holyvůd. Vše zakončí v 16 hodin koncert vokálního souboru HLASOPLET. Na náměstí pak po oba dva dny nebudou chybět pouťové atrakce.