Individuální prohlídka jednotlivých stavení byla doplněna zasvěceným výkladem průvodkyně, která vyprávěla o vzniku a počátcích tohoto skanzenu. Myšlenka skanzenu se začala realizovat v polovině 90. let a většina objektů sem byla přesunuta na počátku nového tisíciletí. Zajímavé bylo vyprávění o metodách přesunu jednotlivých objektů, které umístění ve skanzenu většinou zachránilo před zničením. Někdy například stály v cestě při budování nových komunikací nebo jejich majitel o ně nepečoval a nechal je chátrat. Většina objektů byla rozložena na jednotlivé části a na místě pak znovu sestavena, některé z nich, např. špejchar, byly naloženy na Tatru a převezeny vcelku. Většina stavení má uvnitř základní dobové vybavení, které v rámci akce Den řemesel ve skanzenu bylo možné si prohlédnout. U stanoviště každého z řemesel byly také dílny, kde si zájemci mohli dané řemeslo vyzkoušet a vyrobit si nějaký drobný výrobek.

Pouť v Blatné.
VIDEO: Děti na atrakcích, lidé u stánků. Do Blatné se vrátila pouť

Panorama hradu Velhartice v pozadí i pasoucí se stádo oveček v okolí chaloupek ve skanzenu vytvářejí autentický pocit, že se člověk skutečně přenesl do dobové vesnice v dávných historických časech.

Velhartický skanzen lze navštívit kdykoli v otvírací dobu i mimo konání tematických akcí a individuálně si celý areál prohlédnout.

Jitka Pavlíková, Strakonice