V kategorii kuchařů zvítězil Vojtěch Žďárecký, cukrařinu ovládla Rozálie Michlová. Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC) pořádala 27. ročník nejprestižnější soutěže pro mladé talenty středních gastronomických škol a učilišť s novými aktualizovanými pravidly, která odrážejí současné gastronomické trendy a vycházejí ze zkušeností získaných členstvím ve Světové asociaci kuchařů. Soutěžilo 19 kuchařek/kuchařů a 16 cukrářek.

„Soutěžení studentek a studentů nemá za cíl vytvářet profesionální rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí dovednosti nastupující generace kuchařů a cukrářů,“ uvedl Miroslav Kubec, prezident AKC. Právě rozvoj znalostí a dovedností je cennou zkušeností pro každého studenta, který si účast v soutěži vyzkouší ještě za dob studia.

Soutěžící studenti prověří své schopnosti pracovat pod tlakem soutěžního zadání a současně v časového limitu. Zároveň mají příležitost poznat tak říkajíc služebně starší kolegy a získat od nich zpětnou vazbu v podobě hodnocení poroty. „Dozví se všechno, co je může v jejich vášni pro gastronomii posunout dál. Jak si vedli v kuchyni, zda měli vhodně zvolené postupy a technologie, vyzkouší si servis i představení svého pokrmu,“ popisuje Miroslav Kubec. Přehled všech vítězů na stránce www.akc.cz.

Příspěvek do rubriky zaslala Ivana Borovková. Děkujeme