Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 minut
Náročnost: ***
Ingredience:
- 4 ks jehněčích kolen
- 250 g cibule nahrubo
- 120 g másla
- 250 g mrkve na kostky
- 100 g celeru na kostky
- 100 g kořenové petržele na kostky
- 3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 750 ml červeného vína
- 6 ks nového koření
- 12 ks černého pepře
- 4 ks bobkového listu
- 4 lžíce rajského protlaku
- 2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice spol. s r. o., Karlovarský kraj
- 750 ml plnotučného mléka
- 750 g celer bulva na kostky
- 50 g másla
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.
- Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké. - Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
- V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
- Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
- Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
- Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
- Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.
Šárka Pelcová