Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 minut
Náročnost: ***

Ingredience:

  • 4 ks jehněčích kolen
  • 250 g cibule nahrubo
  • 120 g másla
  • 250 g mrkve na kostky
  • 100 g celeru na kostky
  • 100 g kořenové petržele na kostky
  • 3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 750 ml červeného vína
  • 6 ks nového koření
  • 12 ks černého pepře
  • 4 ks bobkového listu
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice spol. s r. o., Karlovarský kraj
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 750 g celer bulva na kostky
  • 50 g másla

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.
  3. Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
    Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
  4. Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
  5. V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
  6. Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
  7. Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
  8. Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
  9. Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.

Šárka Pelcová