Výlet v Chudenicích je možné započít v tamějším Starém czerninském zámku a Muzeu Josefa Dobrovského. Muzeum na začátku května otevřelo své brány, a tak je možné zhlédnout expozici Národního obrození, osobností a starostů Chudenic, nebo si připomenout významné rodáky Josefa Roubala či Jaroslava Kvapila. Zároveň je možné navštívit venkovní výstavu hasičské a zemědělské techniky, sklepy, nádvoří a zahradu. Nezapomeňte také na expozici malebných papírových modelů hradů a zámků. 

Rallye Šumava 2021 bez diváků.
Letošní rallye byla bez diváků. Přesto účastníci neměli nouzi o zážitek

Po prohlídce muzea zamíříme k místní dominantě, rozhledně Bolfánek. Ta se tyčí nad městysem na vrchu Žďár. Dostanete se k ní z návsi po modré turistické značce. Z věže dohlédnete do širokého okolí a pokocháte se nádhernou krajinou. Výstavba rozhledny se datuje k roku 1845, historie stavby je však o sto let starší. Na místě nynější rozhledny stávala dříve kaplička postavená na památku návštěvy biskupa Wolfganga, který se zasloužil o šíření křesťanství v tehdejších Čechách a významnou měrou přispěl ke zřízení biskupství v Praze. Na Bolfánku pak můžete zahnat hlad a žízeň něčím dobrým na zub. 

V uplynulých dnech v chebských ulicích rozkvetly sakury.
Sakury rozkvetly. Nádherné stromy zdobí ulice

Z Bolfánku se vrátíme zpět do centra Chudenic, cestou se ale ještě projdeme Americkou zahradou, kde obohatíme znalosti o některé druhy zajímavých či vzácných dřevin. Arboretum se nachází v lesním komplexu pod Bolfánkem, čítá okolo dvou stovek listnatých i jehličnatých stromů. Jedním z unikátů je Douglasova jedle, poprvé vysazená v roce 1827. V zahradě můžete strávit času, kolik chcete, nasát klidnou atmosféru a načerpat mnoho energie. Zde je naše návštěva kouzelné krajiny u konce. 

Aneta Sýkorová