Zazněly setmělou vesnicí koledy a vánoční písně v podání trubačů Františka Vonáška a Václava Slavíka. Následovalo vystoupení místních dětí, které s nimi nacvičila Naďa Polenová a zároveň je doprovázela na kytaru. Na tento slavnostní podvečer se dostavil také starosta obce Jan Vavřička. Pozdravil občany, popřál všem příjemné vánoční svátky a v novém roce 2020 zdraví, pohodu a porozumění. Na to rozsvítil vánoční strom. Oči všech dětí se rozzářily.

Dalším vzácným hostem, který se dostavil na slavnostní rozsvícení, byl nový správce pačejovské farnosti Mariusz Piwowarczyk. Pozdravil přítomné, poděkoval za pozvání s tím, že přišel mezi občany velmi rád. Všem připravil krásný zážitek, když žehnal rozsvícenému vánočnímu stromu a adventnímu věnci, na kterém děti rozsvítily první svíčku.

Požehnal také všem přítomným a popřál jim klidné prožití nejkrásnějších svátků v roce. Program pokračoval zpíváním koled a vánočních písní v podání pěveckého sboru pačejovských žen. Před stromem stál dřevěný, vyřezávaný Betlém, který přítomné zaujal. Vyřezal jej Pavel Straka z Pačejova. Všichni mohli ochutnat tradiční svařák, děti čaj a pochutnat si na tradiční škvarkové pomazánce od kuchařky Nadi. Nechyběla ani štola.

Nakonec se objevil Mikuláš, anděl i čert. Mikuláš některé děti pochválil, některé pokáral, ale všechny dostaly sladký dárek.

Božena Behenská

Děkujeme za zaslání příspěvku a těšíme se na další.