"Shodli jsme se, že situace v hospodářství je velice vážná," zdůvodnila zmírnění podmínek Köppingová. "Jsem si vědoma, že toto rozvolnění vstupních podmínek ve skutečnosti povede ke zvýšení infekčních čísel. Pro mě je ale velice důležité to, že do Saska nemůže přijet za prací nikdo, kdo není denně testován," řekla. Dodala, že saský požadavek každodenního testování je nejpřísnější v celém Německu. "A já jsem ráda, že jsme přinejmenším toto mohli zavést," uvedla.

Kontrola opatření v Maďarsku
Obtížnější návrat do Česka. Trojice zemí se přesune do tmavě červené kategorie

Zatímco pro pendlery rozvolnění podmínek platí ihned, tak pro školáky, děti dojíždějící do školek a osoby, které děti do školek doprovází, začne výjimka platit od soboty 20. března. Volnější podmínky pro přeshraniční cesty se týkají i příbuzných prvního stupně, tedy rodičů či dětí.

O chystané změně s předstihem informovala saská pobočka Obchodní a hospodářské komory (IHK). Oproti současnému stavu změna umožní dojíždět prakticky všem českým pendlerům. Nezbytné bude sice nadále potvrzení okresního úřadu, který ho ale bude vydávat na návrh zaměstnavatelů. Ti musí u konkrétního pracovníka potvrdit, že je nezbytný pro provoz firmy.

Špatná epidemiologická situace

Doposud platilo, že do Saska stejně jako do Bavorska mohou dojíždět jen pendleři nezbytní pro chod spolkové země. Vedle zdravotníků měli výjimky například vědečtí pracovníci v odvětvích zdravotní péče, pracovníci ve farmaceutických provozech, dodavatelé, specialisté v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice nebo zpracovatelé potravin.

Česko-německý hraniční přechod Cínovec/Altenberg
Německo zpřísní opatření vůči Česku. Do Saska budou moci jen někteří pracovníci

Ostatní pendleři, kteří chtěli v Sasku pracovat, ale na výjimku nedosáhli, se museli v zahraničí ubytovat. Sasko jim na ubytování přispívá částkou 40 euro (1050 korun) na noc a pokud si s sebou vzali manžele či děti, mají nárok na dalších 20 euro na osobu.

Německo dojíždění pendlerů zpřísnilo kvůli špatné epidemické situaci v České republice, kterou Berlín od 14. února považuje za oblast s výskytem mutací koronaviru. Kvůli dohledu nad dodržováním karanténních předpisů Německo obnovilo stálé hraniční kontroly s Českem, které prozatím platí do 17. března.