Kdo chce mimořádný obsah, měl by platit

ANO Nikdo si nečiní nárok na to, aby mu instalatér opravil kapající kohoutek zdarma. Některé servery poskytují unikátní informace, které jinde nenajdeme. Například detailní články ze všech regionů republiky a to od informací, tipů na zábavu, až po rozhovory se zajímavými lidmi. Nabídnout čtenářům takové mimořádné čtení je náročné a drahé.

NE Internet změnil zvyky, které trvaly stovky let. Za nepatrné peníze si může člověk obstarat „pracovní prostředky“, které mu přinášejí dobrý zisk. Mistři YouTube a sociálních sítí vydělávají s takřka nulovými náklady. Každý z nich je zajímavý a mimořádný. Pokud má někdo skutečně exkluzivní informace, jistě bude mít víc návštěv a tím pádem i reklam.

Čtenář dostane lepší „zboží“

ANO Zpravodajské servery se musejí živit. Vytváří je mnoho lidí, kteří musejí být zaplaceni. Zatím příjem plyne jen z reklam. Reklamní agentury platí podle množství návštěv příslušného článku či videa. Redakce musejí vyprodukovat velké množství líbivého obsahu. Placený internet jim umožní, aby se soustředily na vysoce kvalitní informace, komentáře a analýzy.

NE Ve virtuálním prostoru je už dnes superkonkurence. Pokud se čtenáři nějaký server nelíbí, vybere si jiný. Může bez problému surfovat mezi jednotlivými weby a vybírat si to nejlepší, co dělají. Komu se líbí senzace a polonahé slečny, najde je. Kdo se těší na kvalifikované komentáře a rozbory, najde je též. To všechno zcela zdarma.

Je potřeba zastavit krádeže

ANO Diskutuje se o ochraně autorských práv na internetu. Duševní vlastnictví je běžně bezplatně„přebíráno“ bez uvedení autora. Velcí hráči jako Google nebo Facebook umějí tento cizí obsah zařadit do svého obchodního modelu a vydělávat čím dál víc, zatímco tvůrci, většinou novináři, jsou okrádáni. Je to jako kdyby si miliardáři mohli brát rohlíky v marketu zadarmo.

NE Mluvit o „krádežích“ mohou jen nenapravitelní staromilci. Budoucnost žurnalistiky na internetu bude úplně jiná. Redakce už nebudou „diktovat“, co si uživatelé mohou přečíst. Lidé si budou bezplatně vyměňovat zprávy na sociálních sítích. Zpráv bude nekonečné množství a každý si vybere. Autoři se musejí naučit získávat „followery“ a vydělávat na reklamě.

Pár korun za zprávy si může dovolit každý

ANO Bezplatné stahování či chcete-li „kradení“ z internetu už není v módě. Společnosti jako Spotify, Netflix či HBO nabízejí obrovský výběr hudby a filmů zcela legálně za nevelký měsíční poplatek. Pokud budou internetové články skutečně kvalitní a cena za předplatné se bude pohybovat ve stokorunách ročně, může si to dovolit každý.

NE Není důvod vyhazovat zbytečně i malé peníze. Je dost lidí, kteří musejí obracet každou korunu. Až dosud mohli mít informace zadarmo, teď budou proti těm movitějším diskriminováni. Navíc je nesmysl platit za něco, co můžu mít zadarmo. Máme vedle sebe dvě stejné pláže. Jedna je za deset korun, druhá bezplatná. Kterou si vyberete? Stejně je to s placeným a neplaceným obsahem na síti.

Německá Wikipedie se na protest proti evropské směrnici o autorském právu vypne.
Německá Wikipedia se na protest proti nové evropské směrnici sama vypne