Přísné zákazy nepomáhaly

ANO Valná většina žáků nechodí do škol. Jsou zavřené obchody, restaurace i služby. Nefunguje kultura ani amatérský sport. Přes to se nedaří pandemii zvládat. Česko už několik měsíců patří mezi nejpostiženější země světa. Je tedy zřejmé, že příčina je někde jinde. Podle průzkumů už lidé různá omezení nerespektují a chodí ven i s příznaky nemoci. Epidemie se také šíří při návštěvách v rodinách a v práci.

NE Řekněme, že rychlostní limit v obcích nebrání všem nehodám. Znamená to, že ho zcela zrušíme? Nouzový stav v Česku nefungoval dobře zejména proto, že při rozvolnění před vánoci se nákaza mimořádně rozšířila. Vláda měla počátkem roku sáhnout k razantnějším opatřením a výrazněji omezit pohyb obyvatel, tak jak to udělaly mnohé evropské země. 

ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by Česko koupit ruskou vakcínu?

Lepší jsou místní opatření

ANO Vláda v potírání pandemie neuspěla. Ve srovnání se sousedními státy, které mají podobné podmínky, jsme zdaleka nejhorší. Kabinet je právem kritizován za nerozhodnost a neschopnost komunikace. Není žádná naděje, že se poučí z chyb. Vedení krajů naopak přesně zná situaci v nemocnicích a svoje úkoly zvládá. Covidová situace se navíc výrazně liší v jednotlivých regionech. Už je na čase změnit způsob boje s virem.

NE Je určitě potřeba více zohlednit rozdíly jednotlivých okresů a krajů. To však nejde bez centrálního rámce. Kraje nemají dostatek pravomocí ani možností, jak místní zákazy vyhlašovat a vynutit si kontrolu jejich dodržování. Epidemická situace se v Česku navíc v posledních dnech ještě zhoršuje. Místo o rozvolnění je potřebné zpřísnění v celé zemi.