Nebolestivější ránu jí zasadil dosud neviditelný místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel z koaliční ČSSD. Promluvil jako bývalý dlouholetý primátor Karviné a neskrýval zlost kvůli kritice, která se na region z jeho pohledu nespravedlivě snáší.

„Přijímaná opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná. Jak jinak si vysvětlit postupné testování s velkou časovou prodlevou, používání nevhodných testů a čekání na jejich výsledek až devět dnů, otálení se zavřením dolů nebo liknavé zastavení ligového fotbalu?“ uvedl.

Muchova pražská zápletka

Ačkoli se hlavní i krajská hygienička snažily poslance přesvědčit, že vše běží, jak má, ukládá se karanténa, trasuje se a průběh nemoci u pozitivně testovaných je velmi lehký, nezabralo to. Místní starostové se bouří, stejně jako poslanci zvolení v Moravskoslezském kraji. I hejtman Ivo Vondrák z ANO připustil, že chybějí testovací kapacity a nutná je pomoc armády.

Nikdo nechápe, proč už není na stole dávno avizovaná novela zákona o ochraně veřejného zdraví a kde se zadrhla příprava nové pandemické legislativy. Karviná nachytala stát v nedbalkách. Vláda na to musí zareagovat, protože s tímto přístupem by even-tuální druhá vlna republiku spláchla.