Ve francouzském Grenoblu povolili ženám koupat se na plaveckých bazénech v burkinách i nahoře bez. Ani muži nepřišli zkrátka. Nemusí už nosit upnuté plavky, ale mohou do vody v šortkách. Ve Francii, kde se vede spor o náboženské symboly, vzbudily rozruch zejména plavky zahalující celé tělo.

Kateřina Perknerová
Na kvóty zapomeňme

Důležitější je však jiná věc. Městská rada se řídila rozumem a přirozeným smyslem pro spravedlnost. Nemá totiž žádný smysl předpisovat lidem koupací úbor. (Ostatně takové předepisování známe i ze zdejších bazénů.)

Tím, že se někdo cítí lépe, když se ráchá zahalený a jiný zase odhalený, nikoho druhého neohrožuje ani neomezuje. Nejedná se ale jen o koupaliště. Množství státních i obecních zařízení navaluje na hosty předpisy, které nemají logické ani zákonné odůvodnění. Lidi to obtěžuje, nikomu to neprospívá. Jen nějaká dozorkyně či dozorce se můžou cítit důležitě, když nesmyslné nařízení vynucují.

Luboš Palata
Placené volno při menstruaci není luxus, ale projev rozumu

Je ještě jeden typ divných vyhlášek. Praha chce na mnoha místech omezit pití alkoholu. Na rozdíl od žen v celkových plavkách opilci opravdu mohou někoho obtěžovat. Jenže drtivá většina těch, kdo si objednají skleničku, si chce vychutnat večer.

Nebylo by lepší posílit policejní hlídky než trestat nevinné?