Prezident republiky není osoba, ale instituce. V českých poměrech, díky Tomáši Garriquu Masarykovi, má i monarchistický nádech. Slovensko, bývalá součást našeho společného státu, k němuž se dnes odkazujeme, se s českým prezidentem Milošem Zemanem rozloučilo na jeho poslední zahraniční cestě s důstojností, která instituci českého prezidenta přísluší.

Tón tomuto loučení udala prezidentka Zuzana Čaputová, která Zemanovi dělala společnost po velkou část jeho třídenního pobytu ve Vysokých Tatrách.

Martin Komárek
Do penze v osmašedesáti?

Cestu tam jen kvůli setkání se Zemanem vážil slovenský premiér Eduard Heger i bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Andrej Kiska nebo šéf opozice Peter Pellegrini. Slovensko má Zemanovi za co děkovat. Ani ne tak v posledních deseti letech, byť české velení brigády NATO, chránící východ Slovenska, je důležité. 

Miloš Zeman po roce 1998 jako premiér podepsal se Slovenskem sérii dohod, jež dodnes dělají naše vztahy skutečně nadstandardními a také mocně pomohl Slovensku do EU a NATO.

Kateřina Perknerová
Mantinely pro prezidenta

Jsem ten poslední, kdo by Zemana za jeho prezidentství chválil. Ale jeho dnešní podpora Ukrajině je klíčová. A v třiceti letech jeho politické dráhy se světlých momentů najde více. 

Vezměme si proto, prosím, příklad ze Slováků. Zkusme se rozloučit s Milošem Zemanem důstojně. Tak, jak si to instituce prezidenta žádá.