Koncem března tu tak bude k vidění i řidička linkového autobusu. Bude jí 27letá Tereza Průchová z Poleně.

„Já jsem dříve jezdila s kamionem. Díky tomu jsem se seznámila se svým přítelem, s nímž jsem později jezdila ve dvojici. Jenže po čtyřech letech ježdění s kamionem jsem si řekla, že už by to stačilo, a chtěla jsem práci, kde bych byla každý večer doma. Jenže ženská to tady má těžké, nikde vás nechtějí. Ani na náklaďák, ani na dodávku. Nakonec mi bratr, který jezdí u společnosti ČSAD autobusy Plzeň a který je zarytý autobusák, řekl, abych to šla zkusit k nim. Přemlouvat mě nemusel, řídit autobus bylo totiž mým snem už ve škole," směje se Průchová.

I když má za sebou praxi na kamionu, cesta k řízení autobusu není jednoduchá. „Musela jsem si samozřejmě udělat řidičák na autobus, to ale není tak zlé. Mnohem náročnější byl tzv. profesák, který jsem dělala od prosince do února a dal mi pořádně zabrat. Teď jsem v zácviku, což znamená, že sedím vedle řidiče a jezdím s ním, abych viděla, jak trasy vypadají, jak se chová k cestujícím a podobně. A až se zacvičím, což trvá zhruba měsíc, a dostanu smlouvu, tak se vyměníme. Já budu sedět za volantem a řidič bude sedět vedle mě a dohlížet na mě, zda to zvládám. A když bude vše v pořádku, začnu jezdit sama," vysvětlila Průchová, která by měla začít vozit cestující ve druhé polovině března.

S tím, že bude muset jako žena za volantem čelit různým poznámkám, počítá. „Jsou lidé, kteří neradi vidí ženské za volantem. Ani se jim nedivím, já jsem na tom stejně. Většina žen se za volantem chová strašně. Naštěstí jsou mezi námi i výjimky a snad to tak ti lidé budou i brát," věří budoucí autobusačka, která by si prý dokázala poradit i s nějakým technickým problémem. „Když jste sám venku a stane se vám něco na kamionu, tak si musíte nějak poradit. Ale nepopírám, že jsem ráda, že v ČSAD autobusy bych řešila jen nějaké drobnosti, vše ostatní je záležitostí technika a servisu," vysvětluje Průchová.

Cestující ji budou vídat v linkových autobusech mířících z Klatov na Chudenicko, Staňkovsko a Domažlicko.

V tom, že bude linkový autobus řídit zástupkyně něžného pohlaví, nevidí vedoucí provozu Klatovy společnosti ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Křepel žádný problém. Naopak. „Řidičky autobusu máme v Domažlicích či v Plzni a zkušenosti s nimi jsou jen pozitivní. Když se proto zájemkyně našla i u nás, tak jsme si řekli, že to vyzkoušíme," řekl Deníku Křepel.

Zároveň nevyloučil, že Tereza Průchová může být první vlaštovkou a že časem na Klatovsku přibydou další řidičky autobusů.