O tom se dozvěděl, podobně jako jiní, ze zpráv. „Především je nutno odsoudit tento zločin. Je potřeba si říct, že to nebyl náboženský útok, ale politický. I když byl zabalen do náboženských frází. Já jsem křesťan, nejsem muslim, ale vyrůstal jsem mezi muslimy a vím, že tento teror nemá nic společného s islámem. Myslím si, že každého slušného člověka takový útok musí urazit. Podle mého názoru není – ani si nesmíme dovolit aby bylo – rovnítko mezi muslimem a teroristou. Muslimů je jedna miliarda a jistě nejsou všichni teroristé," řekl Nofal.

Podle něj je potřeba vidět celý problém v globálním měřítku. „Počátky těchto teroristických skupin sahají do dob studené války. Podporovaly je západní tajné služby. Hillary Clintonová o tom mluvila na půdě kongresu a píše o tom ve své knize. Tehdy jim vyhovovalo, že mají „spojence" v boji proti Východnímu bloku a sílícím levicovým aktivitám na západě. Tak vznikli mudžahedíni a následně al-Kaida. Dnes se západní politici chytají za hlavu, jakého netvora to vytvořili a vypustili," uvedl Nofal.

Podle Nofala lze s teroristy bojovat. A tím předcházet podobným útokům. „Je ale potřeba definovat, kdo jsou ti teroristé. Říct to jasně a neaplikovat dvojí metr. Z minulosti známe situace, kdy se doslova přes noc stali z teroristů bojovníci za svobodu a spojenci NATO. Od boje proto teroristům se musí úplně oddělit náboženství. Nesmíme jim hrát do karet a tancovat na jejich náboženskou notu. Dále je třeba pohlížet na celou situaci z hlediska ekonomického. Musíme se ptát, kdo na tom profituje. Je to spojeno s globální snahou o ovládnutí energetických zdrojů, hlavně ropy a plynu, a jejich distribuce. Francie nemůže bojovat proti teroristům na území Francie a zároveň jim poskytnout podporu na území jiných států. Jak to udělala v Libyi a stále dělá v Sýrii. Jinak boj proti terorismu nebude nikdy účinný. Nemá například smysl bojovat proti mešitám, kostelům nebo synagogám. To jsou pro každé náboženství svatá místa. Děje se v nich něco nekalého? Porušuje tam kazatel zákon? Každý stát by měl umět takového kazatele stíhat před soudem a potrestat," konstatoval Nofal.

„Útoky ve Francii odsuzuji a myslím, že bychom je měli, podobně jako jiné formy terorismu, odsoudit všichni. Nedovolme, aby vyrostla jakákoli náboženská fobie. Pozůstalým můžeme pouze vyjádřit soustrast," dodal Nofal.

Šok ve Francii

Překvapená útokem byla Margarita Benoît, která je provdaná ve Francii. „S manželem žijeme mimo Paříž. A mezi Paříží a zbytkem Francie je velký rozdíl. Musím říct, že zpráva o útoku nás ale šokovala. Je otázka, jak to budou řešit Francouzi. Mohou to jen tak přejít, ale mohou také vyjít do ulic a vyvolat rozsáhlé nepokoje. Vyloučit se nedá ani stávka," řekla Deníku Margarita Benoît.