Zemědělci bijí na poplach. „Výkupní ceny mléka a jatečných prasat dlouhodobě klesají, situace je velmi vážná," upozornila ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Výkupní cena mléka pro chovatele v současné době již atakuje hranici 6 Kč za litr, přitom průměrné vynaložené náklady jsou na úrovni 8 až 8,50 Kč/l. Obdobné je to u výkupní ceny jatečných prasat, která nyní činí cca 26 Kč/kg živé hmotnosti.

Průměrné vynaložené náklady se ale pohybují na úrovni 33 Kč/kg živé hmotnosti.

„Z rozhodujících komodit dojde v republice k nejvyššímu meziročnímu snížení tržeb u mléka, a to o 8 až 10 miliard Kč. Současně razantně roste dovoz mléčných výrobků do ČR, které se momentálně podílí 43 % na celkové spotřebě ČR. Obdobně roste dovoz masa, kde u vepřového masa klesla naše soběstačnost již pod 50 %," upozornila Jandová s tím, že ani v době snižování cen placených zemědělcům se marže obchodníků nijak významně nesnižují, ba spíše naopak.

ZLE JE UŽ ZHRUBA DESET LET

To, že je situace vážná, potvrzují i zemědělci z Klatovska. „Situace je špatná už zhruba deset let. Před deseti roky jsme měli téměř tři sta prasnic, teď jich máme sto padesát. Několik let už vážně zvažujeme, že chov úplně zrušíme, protože je prodělečný a musíme ho dotovat z jiných činností. Tato nepříznivá situace je způsobena tím, že sem jdou laciné dovozy ze zahraničí, mnohdy nevalné kvality. To je věc obchodníků," řekl Deníku předseda představenstva společnosti Měcholupská zemědělská Zdeněk Vlasák.

Podobné zkušenosti má i Agrospol Malý Bor, kde mají více než šest set dojnic, ročně produkují zhruba šest milionů litrů mléka. „Přestože jsme mlékárně vloni dodali stejné množství mléka jako předloni, měli jsme vloni proti roku 2014 ztrátu zhruba jedenáct milionů korun. Porovnáme-li prvních pět měsíců loňského a letošního roku, pak je meziroční ztráta 3,7 milionu korun," řekl Deníku ředitel a prokurista Agrospolu Zdeněk Částka.

Tato společnost má i další aktivity, díky nimž je v plusu a může si tak dovolit výrobu mléka „dotovat". „Počty dojnic proto nemáme v plánu snižovat. Navíc věříme, že ceny již dosáhly dna a mohlo by zase dojít ke zlepšování," dodal Částka.

„Pokud se nic nestane, dojde k razantnímu snížení stavů dojnic, ale také dalších druhů hospodářských zvířat," řekla Jandová a dodala, že pokud se stavy sníží na 50 % současné úrovně, dojde v ČR k propuštění minimálně 10 tisíc pracovníků v zemědělské prvovýrobě a dalších 10 tisíc v navazujících odvětvích. „Většina pracovních míst je přitom ve venkovském prostoru, kde není jiná práce, takže kromě negativního dopadu do rozpočtu v úrovni zhruba pět miliard korun to způsobí další vylidňování venkova," uzavřela Jandová s tím, že jsou tu i další rizika, např. ztráta soběstačnosti v základních potravinách.