Minimálně tisícovka ryb uhynula ve čtvrtek večer v řece Úhlavě v Nýrsku. Důvod jejich smrti je zatím záhadou, neboť rozbory vody a rybího masa dosud nejsou hotové. „Zástupce Českého rybářského svazu v Nýrsku nám ve čtvrtek okolo 21. hodiny sdělil, že na Úhlavě došlo k masivnějšímu úhynu ryb, zřejmě v souvislosti s havárií. Na místě jsme zjistili, že v úseku od elektrárny až k Okule byly nalezeny mrtvé ryby. Šlo o lipany, siveny a pstruhy. Úhyn je nyní odhadnut na tisíc kusů, ale pravděpodobně to bude ještě více," řekla Deníku vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Jana Michálková. Dodala, že byly odebrány vzorky vody, které budou podrobeny rozborům v hygienické stanici v Klatovech. „Zároveň budou vzorky ryb dopraveny rybářským svazem do Vodňan, kde budou zkoumány tamním Výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým," uvedla dále Michálková. Zda je ze zavinění úhynu ryb někdo podezřelý, nechtěla do skončení šetření komentovat.

Mrtvé ryby z řeky vylovili přivolaní hasiči, kteří po své linii také zkoumají, co neštěstí zavinilo.„Pracovníci chemické laboratoře z Třemošné odebrali vzorky na různých místech a dnes je analyzují," informovala v pátek krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že zatím nebylo zjištěno nic, co by nasvědčovalo tomu, že by v řece byla nějaká nebezpečná látka. Ta však mohla být silným proudem dávno z Nýrska odplavena.

Pokud bude viník úhynu ryb, při němž byla odhadem způsobena až padesátitisícová škoda, zjištěn, bude následovat správní řízení. Právnické osobě v něm hrozí pokuta až v řádech stovek tisíců korun. Do věci by se v případě zjištění viníka vložila také policie.