Pár nevinných vět pětileté holčičky, že se s ní tatínek koupe a spí s ní v postýlce, stačilo k tomu, aby navždy zničilo dosud spokojený život rodiny z Nýrska. Kvůli podezření z pedofilie otce přišla rodina nejprve o děti a poté i o živitele. Muž, i když mu žádný trestný čin nebyl prokázán, situaci neunesl a oběsil se.

Vše začalo před několika týdny, kdy Marta Jungová a Vlastimil Klička, rodiče dvou holčiček ve věku tři a pět let, potřebovali pro starší dcerku logopedku. Našli ji v Klatovech. „Paní doktorka byla s malou v ordinaci vždy sama, rodiče museli zůstat venku. Poprvé jsem tam s ní byla já, podruhé ji vyzvedával přítel. Když přišel, tak už na něj čekali policisté a řekli, že musí jít s nimi. Až později jsme se dozvěděli, že to bylo na základě toho, že dcerka paní doktorce řekla, že jí tatínek pomáhá s koupáním a že s ní spí v postýlce. A ona to oznámila," vzpomíná na začátek nejhoršího období svého života Jungová.

Události poté nabraly rychlý spád. Oba rodiče nejprve absolvovali výslech na policii. „Hned druhý den mě kontaktovala sociálka. Oznámili mi, že děti nemohou být ve společné domácnosti s otcem a že se on musí někam odstěhovat. Jenže Vlasta neměl kam jít, tak jsme se se sociálkou nakonec dohodli, že děti půjdou k mé sestře a jejímu manželovi. To bylo v pátek 16. ledna. V pondělí jsme pak museli na sociálku. Když jsem řekla, že věřím příteli, že nic neudělal, řekli, že jsem nedůvěryhodná. A když jsem se rozbrečela, nařkli mě z toho, že jsem přecitlivělá," vzpomíná maminka holčiček.

Šel a oběsil se

Následující středu rodina obdržela předběžné rozhodnutí klatovského soudu, v němž bylo mimo jiné uvedeno, že „je dětem potřeba zajistit bezpečné ubytování mimo bydliště otce". „Byla jsem z toho absolutně v šoku, přítel byl na tom stejně. Tak jsem se objednala do charity, kde mi nabídli, že se mohu přihlásit do Domu svaté Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Klatovech. Musela jsem ale uvést, že budu respektovat zákaz styku dětí s jejich otcem. To byla pro přítele velká rána a další přišla ve čtvrtek. On měl totiž zakázáno kontaktovat nejen děti, ale i švagrovou či švagra, kteří je měli svěřené do péče. Jenže ve čtvrtek se mi nemohla švagrová dovolat, tak volala na jeho mobil. A on dostal hrozný strach, že ho pošlou do vazby, jak mu vyhrožovali. Navíc si nedovedl představit, že může být měsíce, co se vyšetřování může vléct, bez dětí, které tak miloval," uvedla Jungová. Klička situaci neunesl. V noci odešel z domova a v pátek ráno ho našli oběšeného ve městě na borovici.

Na život si sáhl i přesto, že měl důvěru nejen své ženy, ale i dalších příbuzných. A v jeho nevinu věřili i obyvatelé Nýrska, s nimiž Deník hovořil. Policie se k průběhu vyšetřování nechce vyjadřovat, ale šéf klatovských kriminalistů a vyšetřovatelů Antonín Šmíd Deníku potvrdil, že Klička nebyl z pohlavního zneužívání ani z žádného jiného trestného činu obviněn.

Malují rakev

„Po smrti Vlasty jsme kontaktovali sociálku, kde nám řekli, že teď už se mohou děti vrátit k matce. Je zajímavé, že teď už pro ně nedůvěryhodná není," říká Jiří Bejček, který se spolu s manželkou Jaroslavou o holčičky zatím stará. I když se dá očekávat, že se Marta Jungová svých dětí velmi brzy dočká, ví, že život bez milovaného přítele pro ni bude hodně těžký. „S Vlastou jsme chodili na směny tak, aby se vždy jeden z nás o holčičky staral. Teď si vůbec neumím představit, jak to bude dál. A jak to holky ponesou. I je to hluboko zasáhlo, podívejte se, co nakreslily," ukazuje mi dva obrázky. Na jednom je oběšený tatínek, na druhém tatínek v rakvi.

„Myslím si, že chyba je ve státu, který odebere rodině děti jen na základě podezření. A nikoho nezajímá, zda je to pravda, nebo ne," říká Jungová. Podobný názor sdílí i Soňa Szwajnochová ze Sušice. „Když jsem se ze sociálních sítí dozvěděla, co se jim stalo, tak jsem se je rozhodla podpořit a pomoci jim v jejich nelehké situaci. Mám totiž podobnou zkušenost a vím, jaké to je. Když se mi to stalo, měla jsem myšlenky na sebevraždu a pak jsem zkolabovala a skončila v nemocnici," říká mladá žena a dodává: „Je třeba lidi varovat před tím, co se v tomto státě může stát. Vždyť tady stačí jen podezření, aby vám to zničilo život."

Chrání dítě

Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Klatovech Hana Křivohlavá Deníku řekla, že se nemůže vyjadřovat ke konkrétnímu případu. „V obecné rovině ale mohu říci, že my jsme opatrovníky dítěte, a pokud přijde podnět, že se tam může něco takového dít, tak se vždy musíme rozhodnout, zda počkat, jak se to vyvrbí, nebo konat. A protože jsme opatrovníky dítěte, musíme konat. Vezměte si to z druhé strany. Co kdybychom nekonali a po několika měsících, až by byla záležitost vyšetřena, by byla situace mnohem horší? Pak bychom odpovídali na otázku, jak je možné, že jsme v takovém prostředí nechali dítě tak dlouho," vysvětluje Křivohlavá.