RADINOVY
Víska cca 7 km jižně od Klatov. V neděli 6. února roku 1938 o osmé hodině večerní došlo v chalupě Marie Malé k závažnému incidentu. Její tehdy 30letý nevlastní syn Jan přišel domů, možná z hospody, a začal řádit. Nejprve zašel na půdu, kde něco zapálil. Potom zašel do stodoly pro sekyru a takto vešel za nevlastní matkou do světnice. Střetli se ve dveřích, kde jí tento pomatenec udeřil třikrát do hlavy. Malá měla štěstí, že neupadla do bezvědomí, ale že se dokázala odplazit ven na dvorek.

Mezitím Jan Malý uprchl. Sousedé, když viděli oheň, přišli na pomoc, ale mnoho toho nezachránili. Chalupa, kolna a stáj lehly popelem. A Malý? Toho četníci vypátrali druhý den v pondělí v Malechově, kde se skrýval u své sestry. Jelikož Malý byl tak trochu „zvláštní“, zkoumal se jeho duševní stav. Také bylo s podivem, že ho u výslechu jeho nevlastní matka slovně hájila. Přitom, kdyby Malý dal do rány více síly, už by nebyla naživu.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo - 366

Jak to skončilo, nevíme. Možná soudem, možná ústavní léčbou. Mnohdy soudci, aby neudělali chybu, řešili tyto případy dosti benevolentně. Dnes sice mají k dispozici znalecké posudky, ale občas se stane, že obviněný místo kriminálu dostane jen ambulantní psychiatrickou léčbu…

BŘEZÍ
Vesnička s tvrzí pod Čachrovem přibližně 5 km jižně od Běšin. Vede tudy jediná silnice do Železné Rudy přes dva šumavské hřbety, proto všichni řidiči znají zdejší zrádné serpentiny.

Z Březí pocházel jistý zedník Václav Ježek, který pravděpodobně šel z Běšin domů. Buď z práce, nebo z nákupu. Bylo pondělí 18. května roku 1936, kdy shora z Čachrova jel v osobním automobilu Ladislav Lepič. Ten zastupoval domažlickou firmu Kratochvíl a byl někde předvádět radiopřijímače. V poslední zatáčce z důvodu rychlé jízdy nestačil kola automobilu pořádně stočit, takže vjel až na krajnici, kde porazil patník a málem skončil ve škarpě.

Že poškodil karosérii auta, by nebylo to nejhorší. Tragické však bylo, že při střetu také srazil Václava Ježka, který u onoho patníku stál. Lepič sice ihned zraněného Ježka naložil do auta a dopravil do klatovské nemocnice, ale zranění byla příliš vážná, a Ježek jim zakrátko podlehl. Někdo k tomu může podotknout, že stál ve špatný čas na špatném místě…

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo 365