JANOVICE

Městečko při Úhlavě 10 km jihozápadně od Klatov. Zbytečná tragédie se tady stala 13. září 1928 přímo na četnické stanici. Začátek příběhu lze ve stručnosti umístit do Strakonic. Zde se seznámili dva mladí lidé, 22letý bankovní úředník Václav Masák ze Střely a 16letá Terezie Dostálová, neteř ředitele továrny na fezy Eduardem Szigetem. Strýc tomuto vztahu nepřál a chtěl donutit Masáka k rozchodu. Ten neuposlechl a naopak vše své milované řekl a nato se rozhodli k útěku. Když to ředitel zjistil, nahlásil na policii únos a vydal se za nimi svým autem. Mezitím milenci vlakem dojeli do Pocinovic. Stopa ho dovedla až na Klenovou, kde oba byli zadrženi a převezeni na stanici. Již nepoznáme pravdu, zdali to měli nějak připravené či došlo k unáhlení. Masák byl pochopitelně při zatýkání odzbrojen, ale ne důkladně prohledán, protože měl u sebe schovaný ještě jeden revolver. Prostě a jasně Masák v jedné nestřežené chvíli vytáhl revolver a zastřelil svoji milou. Sice obrátil zbraň proti sobě, ale zranění bylo lehké a povrchové. Zato Dostálová byla okamžitě mrtvá. Pitva prokázala, že byla ve třetím měsíci těhotenství. Po ošetření byl druhý den propuštěn z nemocnice a umístěn do vazby, kde čekal na soud. A světe div se. Všech 12 hlasů poroty konstatovalo, že nešlo o únos a vraždu, ale o zločin zabití, který byl navíc spáchán v momentálním pomatení mysli. Na tomto zjištěném základě soud zprostil Masáka obžaloby a věnoval se jen přestupku držení nelegální zbraně, Za to dostal tři dny vězení. Jelikož byl ve vazbě, tak byl okamžitě propuštěn. Je pravda, že se mladí milenci domluvili, že pokud by je někdo měl od sebe rozdělit, tak radši spáchají sebevraždu. Tomu rozumíme, jenže Masák zastřelil 16leté děvče, a ještě k tomu těhotné. To dokázal. A sebe zastřelit nedokázal. Je dokázáno, že pokud se chcete doopravdy zastřelit, tak to vyjde vždycky. Masák u soudu řekl, že se necítí vinen, ale ani slovo lítosti nad smrtí mladé dívky. Možná nemáme další ucelené informace, ale pokud soud takto skončil a smrt mladého člověka nikoho nezajímala, tak bylo a je něco v nepořádku.

JAVORNÁ

Horská obec na hlavní cestě do Železné Rudy, která již patřila ke svobodnému Královskému Hvozdu. Byla zvána Zejbiš, z německého názvu Seewiesen. Dominantou této bývalé královské rychty je kostel sv. Anny. Tuto osadu, kde se znal každý s každým, navštívil v noci na 13. srpna roku 1930 neznámý chmaták. „Podíval se" na zdejší faře co má pan farář Jiří Witmann nového. V náprsní tašce (peněžence) nalezl 320 korun, které „znárodnil". Farář má být chudý, takže tolik peněz nepotřebuje. Tak asi dotyčný zloděj přemýšlel. K tomu jako návdavkem si do „ruksaku" přidal lovecký kordík a stříbrnou cigár tabatěrku. Když opouštěl faru, tak zlákala ho i vedle stojící hospoda. Otevřeným oknem vnikl dovnitř a hospodskému Josefu Weinfurterovi odcizil ze šuplíku 1500 korun v hotovosti a pětiranný revolver. Ráno bylo vše nahlášeno na četnické pátrací stanici, ale nebylo moc stop. Četníci se neměli čeho chytit a zloděje bohužel nepolapili. Také se říkalo, že to mohl být někdo z místních, který to tady dobře znal. Hlavně, jak to chodí. Možná, že někdy v budoucnu použil ukradenou střelnou zbraň a dle toho byl dopaden. Jelikož o tomto případě již žádný záznam nebyl nalezen, soudíme, že v tomto případě zloděj nebyl dopaden. Pokud jde o krádež, budiž. Horší je, když jde o neobjasněnou vraždu. Takové „pomníčky" nemají kriminalisté rádi.

MYSLOVICE

Obec 8 km východně od Klatov. V úterý 28. května toku 1929 jel svým vozem doktor Mára z Plánice. Byl v Habarticích očkovat děti a jel si ještě něco vyřídit do Klatov. V Myslovicích mu to z kopečka malinko ujelo, respektive vůz neubrzdil a najel na před ním jedoucí žebřinový vůz, ze kterého vyčnívala dlouhá paveza. Čelním oknem do ní narazil. Náraz pochopitelně rozbil celé sklo a bylo velké štěstí, že nedošlo k vážnějšímu úrazu nikoho v autě. Vyšetřováním se zjistilo, že na vině byla „ouzká" silnice u mostu, kde se nedalo jinak „manévrovat", nežli „nic nedělat a počkat na náraz…" Někdy jsou holt závěry vyšetřování poněkud překvapující.

Ivan Rubáš