V této souvislosti bychom chtěli pobídnout mladé lidi, aby se zamysleli nad rozdílnými podmínkami života ve vyspělých státech Evropy a chudými, často válečnými konflikty a násilím zmítanými zeměmi světa. Aby přemýšleli, nakolik je Evropa ochotná pomáhat lidem v těchto zemích nejen přijímáním migrantů, ale i rozvojovou pomocí nebo dobrovolnickými projekty. Proto nabízíme studentům středních škol příležitost zapojit se do celostátní literární soutěže „Otevřená Evropa".

Soutěž pořádá vydavatelství regionálních Deníků VLTAVA-LABE-PRESS ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice. Příspěvky studentů budou hodnotit odborné poroty. Z okresních kol postoupí nejlepší autoři do krajů a závěrem do kola celostátního. Vítězové obdrží kvalitní smartphone značky Apple iPhone nebo Samsung.

Studenti si mohou zvolit libovolný literární žánr, od reportáže, úvahy či rozhovoru až po vyprávění, příběh nebo anketu. A to na některý z následujících námětů:

1. EU kolem nás: V okruhu 10 km od svého bydliště hledáme „značku" EU. Čím pomohla mému městu, mému okolí, změnilo se něco díky podpoře EU, co by bez ní zřejmě nevzniklo?

2. Svět v EU: Z válkou zmítaných zemí a ze států, které svým občanům neskýtají perspektivy k důstojnému životu, se do Evropy snaží dostat stále víc lidí. Jsou i v ČR. Známe je? (Najděte ve svém okolí rodiny migrantů nebo organizace, které jim pomáhají, a vyprávějte jejich příběhy).

3. EU ve světě: Evropa se snaží čelit migrační vlně tím, že poskytuje chudým regionům rozvojovou pomoc. K tomu potřebuje kromě financí především dobrovolníky. Chtěli byste se jimi stát i vy? Znáte někoho, kdo jako dobrovolník už působil nebo působí? A kde konkrétně byste pomáhali nejraději?

4. EU v budoucnosti: Jak bude vypadat česká a evropská společnost za 35 let, až vám bude 50+? Jak si představujete společnou evropskou budoucnost?
Forma textů: max. 2 strany A4 ve formátu Word (doc. nebo docx) a běžném typu písma.
Do soutěže se žáci mohou přihlásit nejpozději do 28. května 2015 prostřednictvím formuláře umístěného na stránkách denik.cz