V Klatovech uctí Den vzniku samostatného československého státu tradičním položením věnců a květin na památná místa. Začátek bude v 9.30 hodin ve vestibulu radnice, poté se všichni přesunou k pomníku Pod Valy a v 10 hodin se sejdou na centrálním hřbitově u desky legionářů a u hrobů vojáků první světové války. Součástí oslav vzniku samostatného československého státu bude také již čtvrteční koncert Štefana Margity od 19 hodin v kulturním domě.

U příležitosti státního svátku se sejdou lidé v prostoru u pomníku padlých z I. světové války v Pačejově. Na programu bude slavnostní přestřižení pásky nově upraveného okolí pomníku, projev starosty, kulturní vystoupení a položení věnců. Od 16 hodin bude v „hasičárně" SDH Pačejov posezení při hudbě. Po ukončení pietního aktu v Pačejově bude položen věnec u pomníku padlých i ve Velešicích.

U památníku padlých se v pátek sejdou také v Sušici. Tam vše začne lampiónovým průvodem, který vyjde v 18.30 hodin z parkoviště u pekařství u Rendlů a dojde k památníku, kde po proslovech vypukne ohňostroj.

NÁVRAT DO HISTORIE

Pokud se rádi přenesete do dob minulých a se zájmem jste sledovali například Četnické humoresky, pak si v kalendáři zaškrtněte 28. a 29. října. V tomto termínu se totiž v Klatovech koná den otevřených dveří četnické stanice, kterou najdete v objektu územního odboru Policie ČR v Plzeňské ulici. V pátek bude otevřeno od 10 do 19 hodin, v sobotu pak od 9 do 15 hodin. Těšit se můžete i na doprovodnou výstavu „Uniformy bezpečnostních sborů 1918 – 2015".

Kromě těchto akcí je v pátek připraven také celodenní program na zámku v Chudenicích. Sezonu tam uzavřou akcí „Chudenice ve stínu otce vlasti". „Karel IV. v Chudenicích nikdy nebyl, ale přesto s tímto panovníkem máme něco společného. Jen málo se ví, že druhým písemně doloženým farářem v Chudenicích nebyl totiž nikdo jiný, než Přibík Pulkava z Radenína, který byl český spisovatel, kronikář a farář. Právě on byl písařem pražského arcibiskupa a hlavně kronikářem krále a císaře Karla IV." prozradila kastelánka zámku Miroslava Žáková.

Na návštěvníky bude čekat dobové vojenské ležení přímo na nádvoří, komentované ukázky zbraní a módy z doby Karla IV., dobová hudba a šermířská a divadelní představení. Vystaveny budou i unikátní modely královských hradů Karlštejn, Křivoklát a Kašperk. Ve 12 hodin také přijede Karel IV. se svou družinou.

PROHLÍDKY, PRŮVODY

Živo bude ale i na další památce, a to na hradě Kašperk. Ten bude otevřen až do neděle 30. října od 10 do 16.30 hodin. V pátek a v sobotu bude pro návštěvníky připraven doprovodný program. Premiéru bude mít speciální prohlídka Dobrodružná výprava do hradu pro děti. K vidění bude například výcvik bojových koní a přirozená komunikace s nimi. Chybět nebudou ani tradiční prohlídky Život na hradě. Hradní nádvoří bude volně přístupné.

Ti, kteří mají rádi lampiónové průvody, se mohou vydat v pátek do Janovic nad Úhlavou, kde je sraz účastníků v 17.30 hodin. Všichni pak společně dojdou na hasičské hřiště, kde vše zakončí ohňostroj.

PLES A KONCERT

Ve sváteční den se koná i ples organizace LENOX. Jde o druhý ples handicapovaných, který bude mít pestrý program. Oproti prvnímu ročníku se v něm objeví i účinkující, kteří nemají ve svém středu člena s tělesným omezením. „Dojde tak k propojení obou skupin. V akci se představí taneční skupina Sportovního klubu vozíčkářů Praha, či klatovští parkouristé. Vystoupí i mistr České republiky v diabolo battle žonglování Kašpar Klepal. Chybět nebude ani hodnotná tombola a zajímavé soutěže z prostředí handicapovaných o hodnotné ceny," uvedl za pořadatele Lukáš Kroupa.

K tanci a poslechu zahrají skupiny Orion a Big Band Klatovy.

V Sušici se můžete vydat do Tradičního kloubu na koncert skupin Mirai a Nebe od 21 hodin.