Půjde o komplexní rekonstrukci stávající budovy hasičské zbrojnice a přístavbu objemově podobné budovy k rekonstruované stávající budově. Celá akce vyjde na zhruba padesát milionů korun.

Výstavbou nových prostor vznikne nezbytné a potřebné zázemí pro jednotku požární ochrany města Železná Ruda, ale rovněž pro společnou jednotku města a jednotku profesionálních hasičů. „Díky tomuto nezbytnému zázemí bude nově vzniklá jednotka dosahovat dojezdových limitů profesionálních jednotek v doposud tzv. nepokrytém území, tedy území, kde nelze v současnosti splnit zákonem stanovený dojezd jednotek požární ochrany v případě zásahové akce. Vznikem společné jednotky členů jednotky dobrovolných hasičů města a příslušníků hasičského záchranného sboru dojde k výraznému zkrácení dojezdových časů, a tedy k urychlení řešení krizových situací,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Otevření nových prostor pro zaměstnávání odsouzených, Plzeň Bory
PODÍVEJTE SE: Osmdesátka trestanců najde práci přímo ve věznici Bory

Výsledkem projektu bude rekonstrukce a přístavba chybějících a nových prostorů objektu současné požární zbrojnice, což hasiči ocení. „Dlouho jsme o rekonstrukci usilovali. Současná hasičská zbrojnice se stavěla v roce 1975, kdy šlo o moderní budovu. Teď už ale nevyhovuje, především, když jsme tady už místo jedné jednotky dvě. Rekonstrukce a rozšíření je tedy potřeba,“ uvedl velitel hasičů v Železné Rudě Patrik Soukup a dodal, co bude největším přínosem: „Rozhodně komfortnější prostory pro hasiče, kteří budou mít zázemí, sociální vybavení, odpočinkovou místnost a součástí bude i více parkovacích stání pro techniku, kterou nyní musíme parkovat i venku, případně v jiných garážích. Přinese to tedy jen vše dobré.“

Celkové náklady na rekonstrukci a přístavbu hasičské zbrojnice činí 53,76 milionů korun. „Způsobilé náklady projektu jsou 36,62 milionu korun a poskytnutá dotace na ně činí 32,96 milionů korun, což je 90% celkových způsobilých nákladů projektu od Evropské unie a České republiky prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Neuznatelné náklady projektu jsou 17,14 milionu korun a i na ně město Železná Ruda získalo finanční dotační podporu z Ministerstva vnitra ČR a rovněž Plzeňské kraje ve výši sedm milionů korun,“ vyčíslil starosta.

Maškarní ples na téma Harry Potter ve Svéradicích.
FOTOGALERIE: Kouzelníci měli sraz ve Svéradicích